Nu ska Tesla Model S bli polisbil ”på riktigt”

Foto: LAPD Polisen brukar sällan vara först med att ställa om till eldrift. Polisbilarna är oftast specialanpassade med särskild utrustning och den upphandlingen tar tid...
Annons

Nu ska Tesla Model S bli polisbil
Foto: LAPD

Polisen brukar sällan vara först med att ställa om till eldrift. Polisbilarna är oftast specialanpassade med särskild utrustning och den upphandlingen tar tid att göra. Och dessutom har polismyndigheterna haft vissa frågetecken kring vad som händer med elbilarna vid ett stort strömavbrott.

Men i Los Angeles har polisen testkört både Tesla Model S och BMW i3. En av Teslorna ska nu utrustas som en riktig utryckningsbil med blåljus och allt. 

”Är det praktiskt nu? Nej. Men under de kommande tre till fem åren kommer inte bara industrin trycka på mot elektrifiering, utan priserna för bilarna kommer också sjunka. Fler modeller kommer ut, elnätet blir mer robust och fler laddstationer blir tillgängliga”, säger Vartan Yegiyan, polisadministratör på LAPD, till CNBC.

En Tesla Model S är ungefär dubbelt så dyr som en vanlig polisbil, en Ford Explorer, men driftkostnaden kan bli ordentligt mycket lägre tack vare eldriften och den lägre servicekostnaden.

I Sverige har polisen börjat titta på att använda elbilar i aktiv tjänst. Reglerna säger just nu att en polisbil måste vara en kombi med en viss lastförmåga och en viss effekt, beroende på om den är bensin- eller dieseldriven, men den kravspecifikationen kan mycket väl uppdateras framöver.

”Vi har faktiskt börjat titta på el- och elhybridbilar ur ett helhetsperspektiv. Miljöfrågor har hög prioritet på vår agenda och det innebär att vi också studerar vilka verksamheter inom polisen som en elbil eller laddhybrid skulle kunna fungera väl och vilka fördelar det skulle ge oss. Att vi kommer se elbilar inom polismyndigheten ser jag som en helt naturlig utveckling”, har Per Rickander, verksamhetsutvecklare på nationella operativa avdelningen, sagt i en intervju med auto motor & sport.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen