Färre efterlysta bilar – men fler slaktas

Volvo, Volkswagen och Saab är de märken som toppar antalet efterlysta bilar i Sverige.
Annons

Antalet efterlysta bilar minskar i Sverige, en trend som pågått sedan det elektroniska stöldskyddet infördes i slutet av 1990-talet.

”Bilarna är svårare att stjäla och de äldre, mer lättstulna bilarna, fasas ut ur bilparken”, säger utredare Niclas Antonsson på Larmtjänst.

Hittills i år (1 januari till 30 september) har det enligt Larmtjänst efterlysts 6.172 personbilar i Sverige, en minskning med 616 bilar jämfört med samma period förra året. Totalt efterlystes 8.908 bilar under 2015, varav cirka 18 procent inte har återfunnits.

Av de efterlysta bilarna är 1.137 stycken av årsmodell 2011 eller nyare. Av de bilar som efterlysts under de tre första kvartalen är 21 procent fortfarande borta.

Volvo, Volkswagen och Saab är de fabrikat som toppar antalet efterlysta bilar i Sverige. Saab och Volvo har främst bilar av äldre årsmodeller som blir efterlysta. Volkswagen, BMW och Mercedes är istället exempel på fabrikat där nyare årsmodeller blir efterlysta.

Samtidigt som antalet efterlysta bilar minskar har antalet stulna reservdelar ökat under året. Bilar stjäls för att man vill komma åt bildelarna, därefter lämnas de ”slaktade”, det vill säga bestulna på exempelvis navigationssystem, airbags och strålkastare. Oftast är det utländska organiserade ligor som säljer delarna utomlands.

Under våren såg Larmtjänst en uppgång av stölder av husbilar, bland annat stals en husbil med hjälp av en kapad identitet. Stölden ”inleddes” den 1 oktober 2016 då en husbil, Fiat Eura Mobil Profila One 690 QB, årsmodell 2015, regnr RCX301 hyrdes av en privatperson i Vellinge utanför Malmö. Mannen som hyrde bilen uppvisade ett äkta körkort, men med en stulen/kapad identitet. Bilen skulle vara återlämnad den 8 oktober men avtalet förlängdes av bedragaren via telefon till den 15 oktober. Bilen har inte återlämnats och bedragarens telefon är numera avstängd. Den stulna bilen uppskattas vara värd 595.000 kr.

Identitetskapning kan vara värt att tänka på när du köper eller säljer bil. Läs mer om hur du skyddar dig mot identitetskapning här.

Färre efterlysta bilar – men fler slaktas
Bilden visar antalet efterlysta bilar fördelat på året. 

10 mest efterlysta bilarna 2015

Fabrikat Antal efterlysningar

Volvo
Volkswagen
Saab
Audi
Ford
BMW
Mercedes-Benz
Toyota
Opel
Renault

2.052
985
789
713
532
500
426
381
285
232

Annons
Annons
Rulla till toppen