Skrämmande siffror: Noll procent körde lagligt

Ulricehamns kommun gjorde mätningar av trafiken under tre dygn. Och siffrorna är skrämmande, bara 106 av 25.000 förare höll sig inom hastighetsbegränsningen.
Annons

Skrämmande siffror: Noll procent körde lagligt
”Att det på den här sträckan är så stor andel som inte följer hastighetsbegränsningen ser vi jätteallvarligt på”, säger Jenny Wester, chef för polisens trafiksektion i region Väst, till ut.se.

Hastigheten mättes vid norra infarten mot Ulricehamn och trafiken kontrollerades med en mekanisk trafikmätare där hastigheten på samtliga passerande fordon mättes. Under tre dygn passerade 24.989 fordon, av dessa höll 106 personer laglig hastighet. Omräknat i procent var det noll (0) procent som körde lagligt.

Hastighetsbegränsningen på sträckan vad 50 km/h, men medelhastigheten var hela 72 km/h, uppger ut.se.

”Det är skrämmande siffror”, säger Jenny Wester, chef för polisens trafiksektion regional Väst till ut.se.

På frågan om det finns anledning att höja hastighetsbegränsningen till 70 km/h i stället för nuvarande 50 km/h, med hänvisning till att medelhastigheten ligger på över 70, säger Stefan Gustafsson, samordnare av kontakterna i det lokala polisområdet, att det finns skäl att behålla nuvarande hastighetsbegränsning.

”Det är troligt att om tillåten hastighet höjs, så skulle också den genomsnittliga överträdelsehastigheten öka.”

Enligt svt.se är Ulricehamns kommunen nu medveten om problemet och arbetar för att hitta bra lösningar för att hastigheten ska sänkas på den aktuella sträckan, exempelvis genom att bygga vägbulor eller sätta upp fartkameror.

Ulricehamns Energi utförde trafikmätningarna den 9–11 september på uppdrag av Ulricehamns kommun. Mätresultatet används för samhällsplanering och kan även ligga till grund för beslut om trafiksäkerhetshöjande åtgärder.

• Vad tycker du om resultatet att noll procent kör i laglig hastighet på en vägsträcka – är det förarna som gör fel, är det fel hastighet på vägsträckan, eller något däremellan? 

Annons
Annons
Rulla till toppen