Grymt hastighetsrekord i bilkörning på två hjul

Den finländske stuntföraren, Vesa Kivimäki, har satt nytt världsrekord i bilkörning på två hjul. Se filmen där vi får se bilen klockas i hissnande 186 km/h.
Annons

Grymt hastighetsrekord i bilkörning på två hjul
Den finske stuntföraren Vesa Kivimäki klockades för 286 km/h på två hjul. Se filmen nedan.

Tidigare världsrekordet i bilkörning på två hjul är från 1997 då den svenske föraren Göran Eliasson körde i 181,25 km/h. Det nya rekordet är hela 186,269 km/h.

Vid körning i hög hastighet spelar däcken en viktig roll och det är förstås ännu viktigare vid körning på två hjul där vägkontakten motsvarar en yta stor som två handflator. Världsrekordbilen hade däck förstärkta med tekniken Nokian Tyres Aramid Sidewall. 

Tekniken Aramid Sidewall är starka aramid-fiber som även används inom flygplans- och militärindustrin. Nokian Tyres använder tekniken bland annat på sitt senaste däck för stadsjeepar.

”Jag har även tidigare försökt köra världsrekord på två hjul, men har inte lyckats. Sedan fattade jag att den viktigaste förutsättningen för att komma upp till världsrekordfart är att däcken ska vara ovanligt slitstarka, säger stuntföraren Vesa Kivimäki.

Världsrekordet kördes enligt Guinness World Records regler vilka innebär att bilen ska vara serieproducerad och inte en prototyp enbart gjord för världsrekordet. Körningen åt båda håll ska ske inom en timme och bilen ska köra genom hastighetsmätningsinstrument som ligger hundra meter från varandra. Hastigheten mäts som ett medelvärde av dessa två mätningar. 

Det nya världsrekordet kördes på flygplatsen i Seinäjoki, cirka 8 mil sydost från Vasa i Finland. Landningsbanan är två kilometer lång och femtio meter.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen