Tillåtet med kamera i bilen – fritt fram att filma i trafiken

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att det inte längre behövs tillstånd för en kamera som är monterad innanför vindrutan på en bil. Däremot behövs fortfarande tillstånd för en kamera monterad på drönare.
Annons

Tillåtet med kamera i bilen – fritt fram att filma i trafiken
Nu är det tillåtet att ha en kamera i bilen som filmar trafiken utanför.

I många länder är det inte bara tillåtet, utan snarast ett krav, att ha en kamera i bilen som filmar trafiken. Anledningen är att en ”dashcam” bland annat underlättar bevisläget för försäkringsbolag, så är det bland annat i Ryssland vilket betyder att försäkringspremien kan sänkas.

Detta har dock inte varit fallet i Sverige, fram till nu. Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att kameror monterade i bilar och på cyklar är att betrakta som en kamera i förarens omedelbara närhet och manövreras av föraren på platsen där den är monterad, vilket innebär att kameran inte kan betraktas som en övervakningskamera.

Detta till skillnad från en kamera monterad på en drönare. En drönare med kamera kan nämligen användas för att filma på platser dit allmänheten har tillträde och manövreras dessutom på en annan plats är där den är uppsatt – vilket är kriteriet för övervakningskamera. Och övervakningskameror måste ha tillstånd från länsstyrelsen.

Således är det fritt fram för actionkameror i bilen. Vi väntar med spänning på om vi ska överösas av galna svenska omkörningar, i bästa (sämsta) Ryssland-anda.

Annons
Annons
Rulla till toppen