Ny studie visar: Hårda hastighetsgränser kan ge fler olyckor

I korthet • Förare som måste koncentrera sig på att hålla en låg hastighetsgräns kan missa vad som händer i trafiken. • ”Förarnas resurser gick...
Annons

I korthet

• Förare som måste koncentrera sig på att hålla en låg hastighetsgräns kan missa vad som händer i trafiken.

• ”Förarnas resurser gick helt åt att vara extra uppmärksamma på att hålla hastigheten”, säger forskaren bakom den nya studien.

Att hålla en lågt satt hastighetsgräns kanske inte är så säkert som många tror – åtminstone inte enligt en ny studie från University of Western Australia. 

I den här studien användes en körsimulator där 84 personer fick instruktioner om att de kunde få böter om de körde en, sex eller elva km/h snabbare än den tillåtna hastighetsgränsen på 50 km/h. Samtidigt visades några små, röda punkter i utkanten av försökspersonernas synfält. Forskarna mätte sedan om försökspersonerna uppfattade de röda punkterna.

Resultatet blev att förare som måste hålla en strikt hastighetsgräns på till exempel 51 km/h, och som får böter om de kör snabbare, var mindre benägna att se objekt som inte var direkt i synfältet.

”Förarnas mentala och visuella resurser gick helt åt att vara extra uppmärksamma på att hålla hastigheten, och det tog en del av deras uppmärksamhet från den visuella världen omkring dem”, säger forskaren Vanessa Bowden till ABC News.

Det visade sig också att förare som måste hålla en lågt satt hastighetsgräns upplevde körningen som mer krävande än andra. Att hålla en hårt satt hastighetsgräns kan stjäla uppmärksamhet på samma sätt som om föraren använder mobilen eller ställer in bilradion, enligt den här studien.

”Det finns en uppfattning om att striktare hastighetsgränser bara innebär fördelar, som att alla kör långsammare och säkrare. Men du kan inte få förare att ägna mer uppmärksamhet åt hastigheten och köra långsammare utan att minska uppmärksamheten för vissa andra kritiska aspekter av körningen”, säger Vanessa Bowden.

Vi har tidigare skrivit om en professor vid University of Texas som hävdar att skillnaden i hastighet mellan långsamma och snabba bilar kan leda till fler olyckor. Att sänka hastigheten till 30 km/h i de centrala delarna av London kan också öka olycksrisken, enligt politikern Andrew Wood.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen