Bilar med autobroms klarar inte biltvätten

Många nya bilar har avancerade system för att undvika olyckor. De kan rädda liv, men de kan också vara irriterande. Det svåra är inte att...
Annons

Bilar med autobroms klarar inte biltvätten

Många nya bilar har avancerade system för att undvika olyckor. De kan rädda liv, men de kan också vara irriterande. Det svåra är inte att få systemen att larma när olycksrisken är hög – det svåra är att få systemet att inte larma i onödan.

De flesta systemen fungerar bra vid vardagskörning men något så ”enkelt” som en biltvätt kan göra att systemen får spel. En biltvätt är nämligen inte så enkel för en autobromssensor: borstarna eller väggarna kan få mjukvaran att tro att du är på väg att köra över någon eller något. Då tvärbromsar bilen.

Det har hänt att bilar med autobroms tvärnitar flera gånger, vilket gör att bilen bakom i tvätten kör in i bilen framför. Och även om autobromssystemen klarar av biltvätten kan automatlådan ibland inte gå att ställa i neutralläge utan att den elektroniska handbromsen dras åt.

I vissa fall kan systemen (åtminstone delvis) stängas av men det kan ta en del tid att knappa igenom alla menyer.

Trots att biltillverkarna investerat miljardbelopp i utvecklingen av systemen finns det alltså fortfarande vanliga vardagssituationer som de inte klarar av.

Sajten BestRide.com har en lista på modeller som är särskilt drabbade i biltvättar. Volvo är ett av märkena på listan och i artikeln finns också en instruktion för hur Volvoägarna kan ta sig igenom biltvätten utan att få autobromsproblem.

Här är bilarna som får problem i biltvätten

Acura TLX
BMW 7-serie
Chrysler 200
Chrysler 300
Dodge Charger
Jeep Grand Cherokee
Ram 1500
Ram 2500
Lexus CT 200h
Lexus ES 350
Lexus RC
Lexus NX
Lexus RX
Mercedes (flera modeller)
Range Rover Evoque
Subaru Crosstrek
Subaru Impreza
Subaru WRX (endast automat)
Subaru Legacy
Subaru Forester
Tesla Model S
Toyota Prius
Toyota Prius V (Prius Plus i Sverige)
Toyota Camry
Toyota Avalon
Toyota RAV4
Toyota Highlander
Volvo S60
Volvo V60
Volvo S80
Volvo XC60
Volvo XC90

Annons
Annons
Rulla till toppen