De lever farligast i trafiken

Unga lever farligast i vintermörkret – sex av tio bär svart jacka, tre av fyra har hörlurar, och de flesta struntar i reflexen – för att det är töntigt.
Annons

De lever farligast i trafiken
Många tror att gatubelysning räcker för att synas i trafiken, men det gör det inte.

40 procent av alla fotgängarolyckor sker i mörker. Under de mörka månadernai november och december omkommer också flest fotgängare. De senaste tre åren har 122 fotgängare omkommit i trafiken.

Farligast leder de unga, som är klart sämst på att göra sig synliga i höstmörkret. Sex av tio i åldern 18-29 år bär svarta ytterplagg, tre av fyra går ofta med hörlurar och bara 16 procent av dem bär reflex.

”Mörk klädsel gör att man inte upptäcks av bilförare förrän tidigast på 20-30 meters avstånd. Att många dessutom går med hörlurar som gör det svårare att höra bilarna gör att man blir än mer utsatt”, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Det vanligaste skälet att inte ha reflex är att det glöms bort. Men många väljer också aktivt bort reflexen för att det är fult, opraktiskt eller känns töntigt. 

”Somliga kanske tror att gatubelysning räcker för att synas i trafiken, men de flesta olyckor med fotgängare inblandade sker i tätbebyggda områden och städer där det finns gott om gatlyktor”, säger Caroline Uliana.

Reflex är därför betydligt viktigare än gatubelysning, det ger en bilförare 125 meter på sig att upptäcka en fotgängare, istället för 20–30 meters som sikten är utan.

”Många unga har inte själva körkort, och har kanske svårare att sätta sig in i hur svårt det är som bilförare att kunna se en fotgängare i mörkret”, säger Caroline Uliana.

Annons
Annons
Rulla till toppen