Produktionen av Volvo S90 lämnar Sverige

Volvo Cars ska öka produktionen Kina för att tillgodose den växande efterfrågan. Bland annat ska produktionen av nya S90-serien flyttas från Sverige till Kina.
Annons

Volvo Cars presenterar en ny produktionsstrategi för Kina som innebär att kapaciteten ska utökas. Alla bilar i S90-serien kommer tillverkas på fabriken i Daqing, i norra Kina. Det inkluderar även produktionen av den nya uppgraderade lyxmodellen S90 Excellence. Bilarna i 90-serien byggs på den skalbara produktarkitekturen SPA (Scalable Product Architecture).

Modeller i 60-serien, som även den byggs på SPA-arkitekturen, kommer att tillverkas i fabriken i Chengdu, i västra Kina medan de mindre modellerna i 40-serien kommer att tillverkas i en helt ny fabrik som håller på att byggas i Luqiao, 35 mil söder om Shanghai.

”Våra tre fabriker – och strategin att bygga en serie på varje fabrik – ger oss en effektiv produktionsstruktur som säkrar våra tillväxtmöjligheter i framtiden”, säger vd och koncernchef Håkan Samuelsson.

Produktionen av Volvo S90 lämnar Sverige
Volvo bygger en helt ny fabrik i Luqiao.

Den nya fabriken i Luqiao kommer förutom att tillverka Volvos CMA-baserade (Compact Modular Architecture) modeller i 40-serien även bygga de CMA-baserade bilarna för Lynk & Co, det nya bilmärket som presenterades i oktober av Geely Auto.

Volvo har för närvarande två fabriker i Europa – en i Sverige och en i Belgien. Torslandafabriken ska fortsätta tillverka V90 och XC90 samt 60-serien, medan fabriken i Gent så småningom endast kommer att tillverka bilar i nya 40-serien.

Volvo bygger även en ny fabrik i South Carolina i USA som ska tillverka SPA-bilar för den amerikanska hemmamarknaden och export.

Samtidigt som Volvos nya produktionsstrategi för Kina presenterades visades den nya Kinabyggda versionen av S90-sedan samt den uppgraderade lyxmodellen S90 Excellence. Nya S90 blir den mest exklusiva bil som någonsin tillverkats i Kina. 

2015 blev Volvo det första västerländska bilmärket som exporterade en kinatillverkad premiumbil till USA, i form av en S60 Inscription.

Annons
Annons
Rulla till toppen