Fetare däck ska göra F1-bilarna snabbare

1993 blev F1-däcken smalare för att få ner kurvhastigheterna. Nu gör man precis tvärt om.
Annons

Efter säsongen 1992 ville F1-sportens regelmakare få ner hastigheterna i kurvorna – för att öka säkerheten: Däcken – som varit upp till 45 centimeter breda – blev plötsligt rejält mycket smalare.

Nu gör man en helomvändning:

Nästa år ökar bredden på framdäcken från 235 till 305 millimeter. Bakdäcken går från 325 till hela 405 mm. Bilderna från de första testerna får oss att tänka på 1970- och 80-talet.

Den här förändringen kommer givetvis att förändra sporten, körningen, strategi och bilar på ett avgörande sätt.

Målet: Att få snabbare varvtider utan att toppfarten ökar. Det pratas om att varvtiderna kommer att sjunka med 4-6 sekunder, beroende på bana. I vissa kurvor kommer de laterala krafterna att stiga från 4 till 5G.

En som borde bli glad över detta är spanjoren Fernando Alonso. I somras gick han till storms mot F1-sporten i allmänhet och däcksreglerna i synnerhet:

”Vi kan aldrig köra bilarna på deras verkliga gränser, vi kan aldrig attackera fullt eftersom däcken inte tillåter det. Om du attackerar för hårt överhettar däcken och du tappar allt grepp”, sa Alonso då.

De nya, mycket bredare däcken kommer att påverka flera faktorer:

Luftmotståndet ökar. Det gör att toppfarterna hålls nere trots att motoreffekterna går upp nästa år.

Egenskaperna i regn förändras. Men Mario Isola, racingchef hos Pirelli som varit ensam däckleverantör sedan 2011, är inte oroad över prestandan i regn:

”Med annorlunda mönster kommer de bredare däcken att klara vatten lika bra som dagens. Då är intermediate-däcken en större utmaning för oss”, säger han till GTspirit.com.

Bromsförmågan ökas. Men för att nå detta kräver det att förarna klarar att prestera 30 kilo extra i bromskraft.

En av de största utmaningarna för Pirelli är de begränsade testmöjligheterna. Testerna med de nya däcken har pågått sedan i början av september. Tre stall – Mercedes-AMG, Ferrari och Red Bull – tog på sig uppdraget att testa. Övriga stall avstod av ekonomiska eller logistiska skäl. Även detta har retat upp Fernando Alonso.

”Även om testerna görs med gamla bilar är jag säker att stallen lär sig något av hur däcken beter sig”, klagar han hos Autosport.com.

Antalet gummiblandningar som ska finnas tillgängliga nästa säsong förblir sju: regndäck, intermediate, hård, medium, mjuk, supermjuk och ultramjuk. Pirelli kommer fortsätta att välja ut tre torrdäck för varje racehelg från vilka stallen kan välja tio uppsättningar däck per förare.

Alla är övertygade om att de nya däckreglerna kommer att påverka F1-loppen 2017. En av de som testat är Nico Rosberg och han är positiv:

”Det har känts bra eftersom de har mer grepp, det blir mindre överhettningar och alla andra begränsningar som vi har med årets däck”, säger han.

Annons
Annons
Rulla till toppen