Snökaoset: Är det dags att vi följer Norges lagar?

Vinterdäck på ALLA hjul. Det är en av flera regler som Norge införde för att minska trafikkaoset i snö och halka.
Annons

Flera läsare har under de två senaste dagarnas snökaos i Stockholms-området hört av sig till oss och menar att det oftast är lastbilar och bussar som fått stopp och som korkat till trafiken.

Många ropar efter lagar som kräver bättre däcksutrustning hos den tunga trafiken.

Så är det nämligen i Norge. Sedan dåligt vinterrustade lastbilar ställt till med problem på de norska vägarna skärptes kraven den 1 januari 2014.

Fram till dess gällde att alla fordon med tillåten totalvikt över 3,5 ton skulle ha vinterdäck på fordonets styrande och drivande hjul från 15 november till 31 mars. Dessutom måste fordonet medföra snökedjor och ha ett visst mönsterdjup på däcken under hela vinterhalvåret.

Den 1 januari 2014 skärptes kraven: Vinterdäck ska sitta på alla hjul, även på trailern.

Så här är reglerna i Sverige: Tunga lastbilar (+3,5 ton) ska ha vinterdäck eller ”likvärdig utrustning” på fordonets drivaxlar när vinterväglag råder under perioden 1 december till 31 mars. Det var en lagändring som vi fick så sent som 2012.

När Norge skärpte sina krav ökade man också kontrollerna vid gränserna mot Sverige (och Finland). Statens Vegvesen fick pengar för att anställa fler kontrollanter för uppdraget.

”När vi startade de första stora kontrollerna var det många lastbilar som inte hade tillräckligt bra däck. Vi har haft kontroller där 25 procent av fordonen fått körförbud. Det var ju helt chockerande. Det var både norska, men kanske lite fler utländska bilar”, säger Jörn Simonsen, chef för Statens Vegvesens kontrollanter av tung trafik till Transportarbetaren.

På frågan om Sverige behöver bättre kontroller av den tunga trafikens däckutrustning svarar han:

”Jag ska inte kritisera kontrollmyndigheten i Sverige. Men när vi ser fordon på gränsövergångarna tycker vi det är konstigt att de fått lov att köra uppemot 100 mil i Sverige”.

”Men det kan ju också vara så att vintern i Sverige är bättre än vad den är i Nordnorge…”

Snökaoset: Är det dags att vi följer Norges lagar?
Kontrollanterna har möjlighet att låsa fast hjulen på lastbilar som fått körförbud. FOTO: Statens Vegvesen
Annons
Annons
Rulla till toppen