Jay Leno möter Ferrari F40 – blir blixtförälskad

Programledaren Jay Leno gillar udda bilar, och vid flera tillfällen har han gjort program om modeller från både Volvo och Koenigsegg. Men Ferrari? Nä, på det...
Annons

Programledaren Jay Leno gillar udda bilar, och vid flera tillfällen har han gjort program om modeller från både Volvo och Koenigsegg. Men Ferrari? Nä, på det hållet har Jay Leno inte riktat sitt breda bilintresse.

Men det finns ju stunder när även Jay Leno måste erkänna att det är något speciellt med Ferraris finaste modeller. Tack vare sin vän David Lee – som har en omfattande Ferrarisamling – har Jay Leno fått tillfälle att provköra en av de största klassikerna någonsin: Ferrari F40.

Från början var det bestämt att Ferrari skulle tillverka 400 F40. Men det byggdes 1.311 exemplar av Ferrari F40. I USA såldes de för 400.000 dollar, vilket var enormt dyrt på sin tid. Men idag, i det skick som vi ser i filmen, kostar en F40 runt 1,8–2,0 miljoner dollar.

F40 var den sista supersportbilen som byggdes när Enzo Ferrari levde, den har hans ”välsignelse” så att säga. Vad Ferrari F40 inte har däremot är några elektroniska hjälpmedel, ingen antispinn, inga låsningsfria bromsar, inga servon och inte ens en radio. Luftkonditionering var standard, men några andra komfortdetaljer fanns inte.

Jay Leno försöker förmedla sin förtjusning över Ferrari F40, då det är en bil som verkligen körs av föraren. Det är ett ofiltrerat nöje som kräver en hel del, men så är det också en upplevelse som inte liknar något annat.

Annons
Annons
Rulla till toppen