Polisen grep 15 personer på svenska vägar

I en europeisk polisaktion greps nyligen 15 personer på svenska vägar. Fem av dem var efterlysta.
Annons

Den 26 till 28 oktober deltog svensk polis i den europeiska aktionen, Operation Trivium. Syftet med operationen är att arbeta mot gränsöverskridande kriminella grupper som kan upptäckas på europeiska vägar.

”Alla nätverk av den typen behöver transportera sig själva eller sitt gods på vägen – det är därför polisen riktar in sig på vägnätet under operationen. I samband med kontrollerna kan vi också fånga upp helt andra brott”, säger Tony Härdin, tillförordnad enhetschef på polisens Utvecklingscentrum Mitt.

Operationen genomfördes samtidigt i Finland, Estland, Lettland och Litauen. Ländernas respektive sambandsman befann sig i en gemensam operationscentral för att kunna samköra kontroller i ländernas databaser.

I Sverige kontrollerades 1.109 personer och 1.329 fordon – både lätta fordon och tunga lastbilar.

Polisen anser att operationen var lyckad. Bland annat upptäcktes stulna lastbilsdäck och aluminiumfälgar. Två personer, som inte var svenska medborgare, greps.

Man grep även två personer som körde ett utlandsregistrerat stulet släp lastat med två stulna motorcyklar och en stulen åkgräsklippare.

Totalt greps 15 personer, fem av dem var efterlysta. 17 personer togs för rattfylleri, de flesta av dem hade tagit droger. Man upptäckte också personer som nu misstänks för narkotikabrott och stölder.

”Det är viktigt att kontrollera fordon och synas ute. Då ökar också den upplevda upptäcktsrisken för dem som ägnar sig åt brott. Det har i sig en viktig brottsförebyggande verkan”, säger Tony Härdin. 

Operation Trivium i övriga Europa görs senare i november.

Annons
Annons
Rulla till toppen