Trump skryter att han ”räddat” Ford-fabrik – not!

De som följt nyhetsflödet vet att Donald Trump, under hela sin presidentvalskampanj, hävdade att amerikanska bilarbetare förlorade jobb till Mexiko. Oftast var det Ford som...
Annons

De som följt nyhetsflödet vet att Donald Trump, under hela sin presidentvalskampanj, hävdade att amerikanska bilarbetare förlorade jobb till Mexiko. Oftast var det Ford som hamnade i skottgluggen och utmålades som en cynisk arbetsgivare som bara tänkte på profiten.

För att skydda bilarbetarjobben i USA utlovade Donald Trump en hög skatt (35 procent) på bilar som tillverkats i Mexiko och importerats till USA. Det fick stort gehör hos bilarbetarna i främst Michigan och Ohio, där många bilfabriker ligger.

Ford höll en låg profil länge men i slutet av presidentkampanjen surnade man till och hävdade att jobben inte alls flyttade ut till låglöneländer. Snarare handlade det om placera bilmodeller med liten vinstmarginal i Mexiko och bygga de mera lönsamma pickuerna och suvarna i USA.

Det hindrade dock inte Donald Trump från att fortsätta trumma ut sitt budskap: bilfabrikerna stänger i USA och jobben flyttar till Mexiko. ”Alla bilbyggare i USA ska sparkas”, som Donald Trump sa under sina möten.

Tidigt under morgonen till fredagen twittrade Donald Trump ut två nya meddelanden (se nedan) där han hävdade att han pratat med Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company, som lovat att behålla Lincoln-fabriken i Kentucky – istället för att flytta den till Mexiko. Donald Trump berättar också att han och Bill Ford ”jobbat hårt för att behålla Lincoln-fabriken”.

Det verkar alltså som om bilarbetarna i Kentucky kan tacka Donald Trump för att de får behålla jobben.

Eller hur ligger det till, egentligen?

Sanningen är den att Ford redan 2015 meddelade att man förhandlat med bilarbetarfackförbundet UAW och lagt fast en framtidsstrategi. I denna plan berättade Ford att man ska fortsätta med pickupproduktionen i Louisville, Kentucky, där cirka 5.000 bilarbetare jobbar (en av två fabriker i Louisville). Likaså ska man fortsätta med produktionen i Louisville Assembly Plant, Kentucky, där cirka 4.700 personer arbetar.

I Louisville Assembly Plant tillverkas den mycket populära suvmodellen Ford Escape samt systermodellen Lincoln MKC. Efterfrågan på Ford Escape är dock så stor att man ville utöka kapaciteten genom att flytta Lincoln MKC till en annan fabrik (men nu pekar det mesta mot att produktionen ändå fortsätter i Louisville). Fabriken går redan för full fart, i treskift dygnet runt.

Donald Trumps twittrande fick bilarbetarfacket UAW att surna till rejält:

”Jag låter var och en dra sina egna slutsatser, men sanningen måste vara uppenbar för alla” sa den lokala fackföreningsledaren Todd Dunn sade i en intervju. ”Vad som är viktigt är den fulla transparensen mellan Ford Motor Company och UAW. Vi gör ett bra jobb ihop och de här besluten avgörs inte över en natt, via twitter.”

De låga bensinpriserna gör att amerikanska bilköpare föredrar medelstora och stora bilmodeller. Ford, liksom de andra biltillverkarna i USA, behöver därför stuva om i sina fabriker för att möta efterfrågan. För Fords del handlar det om fler suvmodeller, bland annat ska man tillverka nygamla Ford Bronco och Ranger i Michigan. Nästa generation Ford Focus flyttas däremot till Mexiko, eftersom ”småbilar” är i ett segment med extremt hård prispress.

Ford, liksom General Motors och Chrysler, fördelar sin produktion efter efterfrågan. Samma sak gäller för BMW och Mercedes (suvmodellerna byggs i USA), samt alla de japanska biltillverkarna. Snart även Volvo, som också ska producera bilar i USA. Rent företagsekonomiskt handlar det om sunt förnuft, man bygger bil där efterfrågan finns.

Att skrämma upp amerikanska bilarbetare med en arbetslös framtid var en effektiv strategi för Donald Trump. Kanske den enskilt mest framgångsrika myten som Trump spred under presidentkampanjen, eftersom det budskapet bidrog starkt till att vända delstaterna Michigan och Ohio från demokratisk till republikansk majoritet. En stor del av de amerikanska biltillverkarnas fabriker ligger i Michigan och Ohio, två delstater som nästan alltid varit ett starkt fäste för demokraterna.

Trumps seger i Michigan var hårfin, endast 13.225 rösters övervikt. Men ändå tillräckligt för att få alla delstatens 16 elektorsröster. I Ohio var övertaget större, 52,1 procent av rösterna mot Hillary Clintons 43,5 procent, och där fick Trump 18 elektorsröster.

När Trump dessutom vann den folkrika delstaten Florida (29 elektorsröster) var saken biff och ledningen omöjlig att hämta in. Sammantaget blev det en oväntat stor övervikt för Donald Trump, 306 elektorsröster mot Clintons 232.

Som alla vet innebär USA:s valsystem att det är elektorsrösterna som avgör, inte antalet väljare. Skulle det vara ett traditionellt majoritetsval hade Hillary Clinton vunnit med 63,0 miljoner röster mot Donald Trumps 61,6 miljoner röster. Bara en knapp majoritet, 54 procent, av befolkningen valde att rösta. Med sin ålder på 70 år är Donald Trump den äldsta president någonsin som blivit vald till ämbetet i USA, till och med äldre än Ronald Reagan som var 69 år när han valdes 1980.

 

Trump skryter att han ”räddat” Ford-fabrik – not!
Lincoln MKC flyttas, när det är dags för generationsskifte. Men istället fokuserar Louisville Assembly Plant, Kentucky, på att bygga fler Ford Escape.

Annons
Annons
Rulla till toppen