Polisen varnar för julklappstjuvar: Se till att du låst bilen

Polisen varnar för julklappstjuvar: Se till att du låst bilen
En störningssändare kostar inte många hundralappar att bygga. Känn efter på handtaget att bilen verkligen blivit låst.

Du parkerar, hoppar ur bilen och trycker på knappen för att låsa. Så gör de flesta av oss. Men tänk nu efter, hörde du verkligen att centrallåset i bilen aktiverades?

Som ni alla redan vet är det den trådlösa fjärrkontrollen i tändningsnyckeln som låser bilen med en radiosignal. Men den opererar på ett förutbestämt frekvensband och det är inte är speciellt svårt att bygga en störningssändare. Genom att skicka ut en väldigt stark störningssignal "hörs inte" din knapptryckning till bilen. Du tror att bilen blivit låst, men i själva verket är den fortfarande helt öppen. Låsningen har inte genomförts.

Tjuvarna som hanterar störningssändaren finns någonstans i närheten på parkeringen. När du gått iväg, ovetande om att bilen inte är låst, skyndar de fram och tömmer din olåsta bil på allt värdefullt.

Tekniken att störa ut bilnycklar når sin topp de närmaste fyra veckorna, innan julafton. Runt om i Sverige parkerar massor av bilar där ägarna går runt till olika butiker för att handla julklappar. De lägger de nyss inköpta julklapparna i bilen och går sedan iväg till nästa butik. Genom att störa ut bilnyckelns radiofrekvens förblir bilen olåst, och sedan är det lätt att tömma bilen på sitt innehåll av julklappar. Den här typen av stölder är mest vanlig vid parkeringar intill köpcentrum där det finns flera butiker samlade i ett område.

Hur skyddar man sig? Det är mycket simpelt. Lås bilen med nyckeln, som vanligt, men känn sedan efter med handen på dörrhandtaget att bilen verkligen låst sig. Är det inte allt för högljutt i omgivningen kan man även lyssna och höra hur dörrlåsen aktiveras, samt se hur blinkers bekräftar att låsningen har skett. Om den trådlösa fjärrkontrollen inte fungerar finns det förmodligen biltjuvar i närheten. Då är det läge att ringa polisen på 11414 och berätta vad man nyss upplevt. Samt låsa bilen genom att använda nyckeln i dörrlåset.

Tänk också på att det är väldigt "lätt" för biltjuvar att spegla din tändningnyckel, ifall du har en modern bil som inte kräver att man stoppar in nyckeln i låset.

Keyless Go-systemen ska göra det smidigare och enklare att öppna bilen och köra iväg. Men det är också en säkerhetsrisk. Tjuven behöver verkligen inte vara någon insatt expert för att använda det nya knepet. Allt som behövs är enkel elektronisk utrustning.

 

Källa: Polisen, se till att du verkligen låst bilen

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag har upplevt hur centrallåset inte aktiverats. Tjuvar i närheten!
8
72