Ny teknik förbättrar säkerhet och drivlina i Volvo

Volvo Cars lanserar flera uppdateringar i 90-serien som förbättrar säkerhet, drivlina och uppkopplingsmöjligheter.
Annons

Ny teknik förbättrar säkerhet och drivlina i Volvo
Två nya säkerhetsfunktioner: ”varning för hala vägbanor” och information om ”varningsblinkers på vägen”.

Volvo var tidigt ute med Apple CarPlay, men nu kommer en lösning även för Android Auto. Förutom en bättre integration för smarta telefoner med stöd för de vanligaste operativsystemen får Volvos 90-serie även ett smart trådlöst (over-the-air) system för navigationsuppdatering.

”Volvo Cars har skapat ett gränssnitt med delad skärm, där du kan använda både smarttelefonens och bilens funktioner samtidigt, utan att ändra vy. Detta är i första hand en säkerhetsfunktion som syftar till att göra vårt gränssnitt till marknadens mest användarvänliga. På samma sätt innebär vår over-the-air-uppdatering att du alltid har de senaste kartorna till hands”, säger Peter Mertens, forskning- och utvevklingschef på Volvo Car Group.

Ny teknik förbättrar säkerhet och drivlina i Volvo
De två nya molnbaserade säkerhetssystemen lanseras först i Sverige och Norge, därefter på andra marknader.

Nu lanseras även två webbbaserade säkerhetsfunktioner i XC90, S90 och V90. Det handlar om ”varning för hala vägbanor” samt information om ”varningsblinkers på vägen”. 

”Dagens Volvo-bilar har många säkerhetssensorer. Att dela säkerhetsrelaterad information, oavsett om det handlar om förhållanden eller faror längre fram på vägen, är ett hänsynsfullt och praktiskt sätt att använda den information bilen redan samlar in, tillägger Peter Mertens.

• Varningssystemet för hala vägbanor ger föraren information både om vägförhållandena genom att samla in information om underlaget från bilar längre fram på vägen och förvarna förare som närmar sig ett halt vägavsnitt.

• Varningssystemet för varningsblinkers informerar förare om andra Volvofordon med påslagna varningsblinkers, vilket ger dem möjlighet att sänka farten i tid. Det här är till hjälp, särskilt i kurvor med skymd sikt och på backkrön.

De två nya molnbaserade säkerhetssystemen kommer först att lanseras i Sverige och Norge och därefter införas på andra marknader.

Volvo Cars sjösätter även fler varianter av Drive-E-drivlinan. Den 4-cylindriga D3-dieselmotorn i kombination med en ny manuell 6-stegad växellåda ger, enligt tillverkaren, en bränsleförbrukning på 4,3 l/100 km i S90 och koldioxidutsläpp på 114 g/km. Samma siffror gäller för den nya 6-stegade automatlåda. D3-motorn kan nu även installeras i fyrhjulsdrivna bilar.

I denna uppdatering av 90-serien ingår även en ny exteriörfärg för S90 och V90: Maple Brown.

Produktionen av de uppdaterade modellerna startar i november 2016.

Ny teknik förbättrar säkerhet och drivlina i Volvo
Annons
Annons
Rulla till toppen