Nico Rosberg vann sitt första VM-guld i Formel 1

”Det är små marginaler” brukar det heta inom idrotten och så var det även när årets säsong i Formel 1 avgjordes i Abu Dhabi. Lewis...
Annons

”Det är små marginaler” brukar det heta inom idrotten och så var det även när årets säsong i Formel 1 avgjordes i Abu Dhabi. Lewis Hamilton vann årets tionde seger och det borde egentligen sätta ett likhetstecken till VM-guldet, men inte i år. Nico Rosberg kom tvåa och det räckte för att han skulle bli F1-mästare för första gången.

Inför F1-finalen hade Nico Rosberg tolv poängs ledning och det skulle räcka med en tredjeplats för att säkra guldet. Genom att köra in som tvåa före Sebastian Vettel gick allt som planerat för Nico. Men det kunde ha gått åt pipan också, de sista varven var inte lämpliga för hjärtsvaga personer.

På slutet av loppet sänkte Lewis Hamilton tempot och trots flera uppmaningar från teamledningen ökade han inte farten. Då hade Lewis och Nico legat etta/tvåa under stor del av loppet. Nico Rosberg ville inte riskera något och köra om Hamilton, vilket gjorde att förarna bakom kom hack i häl. Om något skulle hänt och Rosberg tvingats bryta hade det gett F1-guldet till Hamilton istället.

Men Hamiltons taktik lyckades inte och Nico Rosberg kom i mål som två, med Sebastian Vettel som trea följd av Max Verstappen. F1-loppet i Abu Dhabi blev det sista i karriären för Felipe Massa, som slutade på nionde plats. Även Jenson Button har med största sannolikhet kört sitt sista F1-race och han bröt efter att ha skadat styrningen.

Marcus Ericsson kom ett varv efter och hamnade på 15:e plats, före teamkollegan Felipe Nasr. Nico Rosberg är den 32:a världsmästaren i Formel 1 och han är den andra sonen som lyckats med den bedriften, efter att pappan också varit världsmästare.

Mercedes teamchef Toto Wolff var måttligt imponerad över Hamiltons taktik att sänka tempot och eventuellt skapa en situation som innebar att Rosberg bröt loppet.

”Jag känner mig dubbel inför det här,” sa Wolff efter loppet. ”Å ena sidan ser jag ett beteende som gör att föraren sätter sig själv främst, framför teamet helt enkelt. Anarki fungerar inte i något team eller företag”.

”Å andra sidan förstår jag att det här var det enda sättet att vinna titeln och kanske kan man inte begära av en förare att gå emot sina instinkter att vinna. Vi måste finna ett svar på det här, inför framtiden. Låt mig sova på saken så ska jag komma fram till en lösning.”

De två Mercedesförarna pratade inte med varandra direkt efter loppet men under prisceremonin hade känslorna lugnat sig så pass att de två vinnarskallarna kunde ge varandra en kram.

Om Lewis Hamilton vunnit söndagens race hade han blivit historisk som den första britten med fyra VM-titlar. Men det får vänta, minst ett år till. Nico Rosberg slutade med 385 poäng mot Hamiltons 380 poäng.

Med två VM-titlar i familjen Rosberg, 1982 och 2016, är Nico och Keke ganska unika inom Formel 1. Det är bara Graham Hill (1962 och 1968) och Damon Hill (1996) som lyckats med den bedriften inom familjen.

Enligt Nico har pappa Keke stöttat honom på alla sätt genom barndomen och hjälpt till med karriären inom motorsporten. Men numera har 67-åriga Keke tagit ett steg tillbaka och låter sin son sköta körandet själv:

”Varje lördag kväll får jag ett sms där det står ’Pedal to the metal’, det är allt, och det är jag väldigt tacksam för,” sa Nico Rosberg”.

Nico Rosberg vann sitt första VM-guld i Formel 1
Det går inte att undvika champagneduschen när man nyss vunnit Formel 1. Foto: Peter J Fox/Getty Images
Nico Rosberg vann sitt första VM-guld i Formel 1
Och givetvis måste man elda upp däcken efter segern. Foto: Tom Dulat/Getty Images
Nico Rosberg vann sitt första VM-guld i Formel 1
Den där känslan… kan man leva länge på. Foto: Mark Thompson/Getty Images
Annons
Annons
Rulla till toppen