Volvo bygger världens största buss

På en mässa i Brasilien chockade Volvo bussvärlden med en dubbelledad gigant, 30 meter lång med plats för 300 personer. Det gör den enligt Volvo till världens största buss.
Annons

FetransRio är en mässa i Rio de Janeiro som ägnas helt och hållet åt kollektivtrafik, och det var där som Volvo Latinamerika satte skräck i bussvärlden med sin Gran Artic 300, ett dubbelledat monster på 98 fot (29,9 meter) och kapacitet på upp till 300 pers.

Fabiano Todeschini, vd för Volvo Bus i Latinamerika, kallar den nya bussen ”greatest bus i the world, vilket kan syfta på både ”störst” och ”bäst”. Förmodligen båda.

Som jämförelse är den vanligaste svenska busstypen i kollektivtrafiken cirka 12 meter och har plats för ungefär 65-70 personer (cirka 30 sittplatser). En ledbuss (blå buss i Stockholm) är ungefär 18 meter och har plats för cirka 125 passagerare.

Volvos nya monsterbuss är därmed nästan tre gånger så stor som en ordinär buss. 

Volvo bygger världens största buss
Chassit till ”the greatest bus in the world”, enligt Volvo Bus-chefen.

Artic 300 är utvecklad i Brasilien och är inte Volvos första dubbelledade buss, samma arkitektur är använd sedan 90-talet. Men i den nya modellen har man alltås lyckats klämma in 30 fler passagerare än i sin föregångare.

”Bussen är ett bevis på effektivitet, fler passagerarplatser, mindre fordonsflotta för bussbolagen och en minskning av utsläpp”, säger Idam Stival, försäljningskoordinator vid Volvo Bus i Latinamerika.

Volvo bygger världens största buss
Visst blir man lite sugen att köra själva chassit?
Annons
Annons
Rulla till toppen