Första uppgifterna om Mercedes ”moderna Geländewagen” GLB

Mercedes konceptbil Generation EQ är eldriven, men det kommer fler elbilar framöver. Bland annat nya GLB med betydligt boxigare design. Mercedes G-klass är en legendar...
Annons

Första uppgifterna om Mercedes
Mercedes konceptbil Generation EQ är eldriven, men det kommer fler elbilar framöver. Bland annat nya GLB med betydligt boxigare design.

Mercedes G-klass är en legendar i bilvärlden med fantastisk terrängprestanda och boxig 1970-talsdesign. Men särskilt modern är den inte, trots att Mercedes blåser nytt liv i modellen med jämna mellanrum.

Snart blir det ändring på det, när Mercedes lanserar den nya suv-modellen GLB som ska hämta en hel del designinspiration från G-klass i ett mindre och betydligt modernare format. Det här blir bilen som ska ta Geländewagen in i framtiden – men bara designmässigt. Till skillnad från Geländewagen blir Mercedes GLB ingen terrängexpert. Den är främst tänkt att köras i stan.

Mercedes GLB baseras rent tekniskt på GLA som i sin tur är en upphöjd crossoverversion av A-klass. Men Mercedes GLB får alltså ett helt eget designspråk. Raka linjer, kantigt bakparti och längre axelavstånd än i A-klass ska ge bra innerutrymmen.

Första uppgifterna om Mercedes
Trådlös laddning kommer i den ansiktslyfta versionen av Mercedes S-klass inom kort. Därefter lär det dyka upp även i Mercedes andra elbilar.

En annan anledning till att utrymmena blir bättre är eldrivlinan. Jo, Mercedes GLB kommer med flera olika typer av elektrifiering.

• Mildhybrid: Ingen separat elmotor som kan driva bilen, utan det görs av förbränningsmotorn. Här är framhjulsdrift standard.

• Laddhybrid: Separat elmotor och batteripaket som kan driva bilen, och möjlighet att ladda i uttag. Förbränningsmotorn driver framhjulen och elmotorn driver bakhjulen. Upp till åtta mils räckvidd på eldrift.

• Helt eldriven version med bakhjulsdrift (!). Effekten ligger på 230 hästkrafter och räckvidden på 42 mil enligt NEDC-körcykeln.

Precis som i nya Mercedes E-klass finns ett infotainmentsystem med stor skärm som kan styras med den centrala kontrollratten eller med de två pekkänsliga ytorna på ratten. Mercedes GLB ska kunna anpassas efter så många köpare som möjligt med flera versioner och färgkombinationer. Bland annat kommer ett särskilt offroadpaket.

Mercedes GLB lanseras 2019 och den eldrivna versionen dyker upp 2020.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen