Audi varnar för tävling på Facebook – så här går bluffen till

Många gick på bluffen på Facebook om att vinna en Audi AS 7. Audi har nu gått ut med en officiell varning.
Annons

Audi varnar för tävling på Facebook – så här går bluffen till
Nej, du kan inte vinna en Audi RS 7 genom att gilla en sida på Facebook.

På tisdagen spreds en tävling på Facebook som utger sig för att ge bort en Audi RS7, värd cirka 1.152.000 kronor, till en lycklig vinnare. Detta är givetvis inte sant, men väldigt många, enligt Expressen cirka 90.000 personer, har gått på bluffen vilket har fått Audi att gå ut med en officiell varning.

För att delta i tävligen på Facebook är det enda du behöver göra att ”Gilla” och ”dela” bilden, samt skriva ”Audi” i kommentarsfältet eller ”tagga” två vänner.

Men sidan är alltså falsk och Audi gick på tisdagskvällen ut med en varning på sin officiella Facebooksida:

”Bästa Audi-vänner, tack för att ni informerat oss om att det just nu sprids en tävling på facebook där en Audi RS 7 sägs lottas ut. Detta är inte någon aktivitet som Audi Sverige står bakom. Vi undersöker saken men vill återigen vara tydliga med att det inte är någon officiell Audi-sida. Vi har rapporterat sidan som falsk och råder er att inte gilla sidan eller kommentera den för att undvika framtida spam. Tack än en gång!”

Audi varnar för tävling på Facebook – så här går bluffen till
Skärmdump från blufftävlingen på Facebook där det påstås att man kan vinna en Audi RS 7.

Varför finns dessa typer av Facebook-tävlingar?

Vi har tidigare skrivit om och varnat för Facebooktävlingar av det här slaget. Och anledning att dessa fejksidor dyker upp är framför allt ett sätt att samla ”likes”.

Enligt Viralgranskaren och Bluffakuten är sidorna är fejk.

”Sidorna går bara ut på att samla ”likes”. Sedan säljer de sidan och byter namn på den, säger Conny som driver sajten Bluffakuten till Viralgranskaren.

Enligt Ida Skoog har Lotterinspektionen sedan i maj fått in ungefär 200 tips om olika typer av Facebooklotterier.

”Vi har fått indikationer på att många av de här lotterierna är fusklotterier. De har bara som syfte att samla in så mycket personinformation som möjligt”, säger hon till Viralgranskaren.

I Sverige kan dessa utlottningar (om de nu skulle vara på riktigt) dessutom vara olagliga. Enligt lotterilagen är det främs ideella organisationer som får tillstånd för lotterier. En tävling däremot, innebär att något mer än slumpen är avgörande, till exempel att skriva en slogan, för detta behövs inget tillstånd. Om således tävlingen bara ut på att du ska gilla en Facebooksida eller dela en bild är räknas det alltså som ett lotteri.

Det har sagts förr, men är värt att säga igen – om något verkar för bra för att vara sant, då är det inte sant. 

Annons
Annons
Rulla till toppen