Bilhandlarens lockande annons – en skuldfälla

När man köper en begagnad bil gäller det att hålla huvudet kallt och kontrollera allt man kan. Fel, brister, konstig historik, vem som är ägare,...
Annons

När man köper en begagnad bil gäller det att hålla huvudet kallt och kontrollera allt man kan. Fel, brister, konstig historik, vem som är ägare, och så vidare. Osäkerheten gör att många föredrar att köpa begagnat hos en bilhandlare.

Den här annonsen från A.T Car Park i Malmö hittar vi på Blocket. En Volvo 945 från 1993 som gått långt men ser ut att vara i fint skick. Pris 17.900 kronor. Dags att slå till? Nja, även här gäller det att kontrollera bilen. Den visar sig ha obetalda skulder hos Kronofogden på 23.063 kronor! Något som inte står någonstans i annonsen.

Sedan 1 juli 2014 följer obetalda skulder bilen, inte ägaren. Det kan handla om exempelvis p-böter eller trängselavgifter. Syftet med den här lagändringen var att undvika så kallade ”målvakter” som stod som ägare till massor av fordon och inte hade några möjligheter att betala skulderna.

De här uppgifterna kan man få genom att ringa Transportstyrelsens automatiska kundtjänst på 0771-14 15 16, öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Man kan även logga in via Transportstyrelsens hemsida med E-legitimation för att få fram uppgifter om obetalda fordonsskulder. Skulder på fordonet som gått vidare till Kronofogden kontrollerar man genom att ringa kundservice på 0771-73 73 00.

Principen är att skulder som belastar fordonet ska betalas av den som var bilägare när skulden uppkom, det gäller till exempel fordonsskatt. Den nya bilägaren kan alltså inte ”ärva” en annan persons skulder för fordonsskatt. Felparkeringsavgifter, trängselskatt, med mera, går däremot vidare till Kronofogden om de inte betalas, som har rätt att sälja bilen för att få in pengarna.

Rådet är därför att aldrig ge sig in i allt det krångel som kan uppstå när en bil har stora skulder på sig. Vem ska betala vilka skulder och hur ska det gå till? Någon enstaka p-bot går kanske att acceptera eller reglera genom att sänka priset. Men när ett fordon har skulder – som i det här fallet – till en nivå som överstiger bilens eget värde, då ska man avstå från köp.

I bildlänkarna nedan har vi samlat några av de artiklar vi skrivit tidigare om köp och försäljning av begagnade bilar. Läs på och var förberedd innan du köper bil.

Bilhandlarens lockande annons – en skuldfälla
En 945:a i fint skick till ett lågt pris. Bara att slå till? Nja, den här bilen kan bli riktigt krånglig att äga. Speciellt om Kronofogden bestämmer sig för att sälja bilen.
Annons
Annons
Rulla till toppen