Detta händer om du trycker på start/stopp-knappen när du kör

Har du funderat på vad som händer om du råkar komma åt start/stopp-knappen när du kör. Stannar bilen då?
Annons

Detta händer om du trycker på start/stopp-knappen när du kör
Vad händer m du trycker på start/stopp-knappen när du kör? (Testa inte detta själv!)

De flesta nyare bilar har en knapp som man trycker på för att starta och stoppa bilen. I många bilar behöver man inte ens sätta i nyckeln.

När man som förr i tiden använde bilnyckeln och vred om för att starta eller stoppa bilen var det nog inte många som funderade på vad som skulle hända om man råkade komma åt nyckeln under under färden. Det är inte så lätt gjort att råka vrida om nyckeln. En knapp däremot, den kan man enkelt råka komma åt, när man som i filmen ska mixtra med telefonen som i det här fallet sitter fast med ett löstagbart reglage i närheten av start/stopp-knappen.

Frågan är vad som händer om man trycker på knappen när bilen rullar – stängs bilen av? 

Du ska inte testa detta själv, titta istället på videobloggaren i Autovlog som gör experimentet i en Ford, vilket noga poängteras. Och anledningen är att testet inte nödvändigtvis utfaller med samma resultat för alla märken.

Första testet görs i låg fart, cirka 10 km/h. Och vad som händer är att bilen faktiskt stängs av. Instrumentpanelen blir helt svart.

Frågan är om samma sak inträffar i högre hastighet. I testet får vi se bilen komma upp i cirka 90 km/h och då trycker testföraren på knappen…

För dig som inte vill se filmen kan vi avslöja att bilen inte stängs av i 90 km/h. Om man däremot skulle behöva slå av tändningen, någon form av akut situation, då kan kan man faktiskt stänga av bilen genom att hålla in knappen i tre sekunder, vilket också testas i filmen. 

Annons
Annons
Rulla till toppen