Audi Q8 är en ny coupésuv som utmanar BMW X6 och kommer som laddhybrid

Audi Q8 är en ny coupésuv som utmanar BMW X6 och kommer som laddhybrid

När suv-modellen Q7 inte känns tillräckligt maffig krävs något mer – och snart får Audiköparna ytterligare en suv att välja på.

Audi Q8 är officiellt sett en konceptbil men den ser nästan helt produktionsfärdig ut och förmodligen är det ungefär så här den kommer se ut när den sätts i serieproduktion 2018. Detta blir en direkt konkurrent till Mercedes GLE Coupé och BMW X6, för köpare som inte prioriterar utrymmen högst utan snarare design.

Audi Q8 har en enorm grill (som är bredare än på dagens Audimodeller) med LED-strålkastare och ser riktigt maffig ut med sina breda hjulhus och muskulösa profil. Den sluttande taklinjen ska ge ett sportigare utseende. Ljusrampen på bakluckan sträcker sig över hela bilens bredd och används för både bakljus, bromsljus och blinkers.

Interiören bjuder som i flera andra Audimodeller på digitala instrument framför föraren, det som kallas Virtual Cockpit, och där mätarna kan anpassas efter förarens önskemål. Men till skillnad från en del andra nya Audimodeller har Q8 också en centralt placerad skärm för infotainmentsystemet.

Audi Q8 har också en uppgraderad variant av head up-display som till exempel kan visa navigationspilar på samma plats som på själva vägen i vindrutan.

Audi har alltså valt att göra skärmarna pekkänsliga – det skulle kunna vara ett tecken på att ratten till infotainmentsystemet MMI eventuellt är på väg bort på sikt.

En intressant detalj är att Audi Q8 kommer som laddhybrid där en 3,0-liters bensinmotor får sällskap av en elmotor. Totalt ger systemet drygt 450 hästkrafter och 700 Nm. Audi Q8 ska fixa 0–100 km/h på 5,4 sekunder. Bilen har en åttastegad automatlåda (Tiptronic).

Batteripaketet på 17,9 kWh ger en räckvidden på eldrift på som bäst sex mil. Körcykeln för laddhybrider är ökänt "snäll" men enligt den ska Audi Q8 dra 2,3 l/100 km och släppa ut 53 gram koldioxid per kilometer.

De tryckkänsliga dörrhandtagen är läckra men får förmodligen inte följa med till produktionsversionen. Konceptbilen är fyrsitsig men när bilen börjar säljas lär den bli femsitsig. Behöver du sju säten är det alltså Q7 som gäller även i fortsättningen.

Audi Q8 hamnar i ett segment där det kommer hända en hel del de kommande åren. Bland annat ska Jaguar visa nya elsuven I-Pace och det dyker också upp en coupéversion av Range Rover Sport.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker Audi Q8 ser helt rätt ut.
231
162