Har du koll på hur stor lastbilens blindzon är?

Barn är upptagna av att jaga pokemons (pokenader) och många andra gångtrafikanter använder hörlurar. Därför är viktigt att påminna sig själv och andra om fordonens blinda fläckar. Särskilt farligt är det att passera en lastbil.
Annons

Har du koll på hur stor lastbilens blindzon är?
Har du och ditt barn koll på lastbilarnas blinda fläckar? Se filmen nedan.

I trafiken måste man alltid vara medveten om sig själv och sin omgivning. Bilisterna måste vara uppmärksamma på oskyddade trafikanterna, och oskyddade trafikanter måsta vara medvetna om att bilar och lastbilar har ”blinda fläckar”.

Filmen från Norges Lastbilsägares förening (NLF) sprider sig som en löpeld på internet och har visats 1,6 miljoner gånger. Klippet visar en lastbil och hur den blinda fläcken, eller snarare den blinda zonen, gör det omöjligt för chauffören att se den som befinner sig i närheten för att passera framför. Det många inte vet är hur stor lastbilens blindzon är.  

Kampanjen uppmuntrar fotgängare, både barn och vuxna, att alltid göra tre saker vid ett övergångsställe, eller när helst man ska korsa färdvägen för bilar och lastbilar – du ska stanna, ta ögonkontakt med föraren och signalera att du ska gå över vägen.

Det kan låta som en självklarhet, men det tål att upprepas eftersom det faktiskt kan rädda livet. Titta på klippet nedan och dela gärna, det här borde alla borde se.

Annons
Annons
Rulla till toppen