Polisen varnar för knepet att fuska med bältet

Polisen i Göteborg gjorde alkohol- och fordonskontroller och blev mycket överraskade av vad de hittade i en av bilarna. "En adapter vars enda syfte bör vara att kunna köra bil utan bälte och utan varningsljud. På riktigt?!", skriver polisen på sin Facebooksida.

Polisen i Göteborg upptäckte en bältesadapter under en fordonskontroll.

Vid en så kallad LAU-kontroll, Lagen om alkoholutandning, kontrollerar polisen även bältesanvänding. Det var då man upptäckte en förare utan bilbälte, men inte bara det, bilföraren hade placerat en adapter i bälteslåset för att slippa höra varningsljudet.

"Det här med bälte. Använd det! Inte för vår skull, eller för att undvika böter. Utan för din och övriga trafikanters skull", skriver polisen i Göteborg på sin Facebooksida.

Att strunta i bilbältet kan bli dyrt, att köra bil utan bälte kostar 1.500 kronor. Men prylen tas även i beslag och en åklagare kan förverka den. 
 
"Man skulle även kunna tänka sig att en åklagare vill gå vidare. Här har man inte glömt att ta på sig bältet, här är det fråga om uppsåt. Och då skulle en åklagare kunna ta det till domstol och för att få dagsböter på det. Då kan det bli ett antal tusenlappar i böter", säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst till TT.
 
En av webbutikerna som säljer liknande bältesadaptrar uppger att den är till för att man ska slippa höra varningsljudet från bältespåminnaren när bilen står still.
 
Enligt Trafikverket nära fördubblas risken för en svår eller dödlig skada om man inte använder bilbälte. Trafikverket uppger även att i Sverige skulle 75 liv kunna sparas om en bältespåminnare fanns i alla bilar.

Bältesadaptern är till för att slippa höra varningsljudet från bältespåminnaren. Foto: från polisens facebooksida

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag använder alltid bilbälte.
450
19