SMHI varnar för snö och hårda vindar – detta är viktigt vid dålig sikt

Det regnar, snöar och blåser kraftigt på många platser i Sverige just nu. SMHI ökar därför antalet klass 2-varningar. Besvärligt vinterväder ger besvärliga vägar. Kolla filmen, så här illa kan det gå.

Ungefär så här ser symbolen för dimbakljus ut i de flesta bilar.

SMHI utfärdar idag, onsdag, varningar i stora delar av Sverige:

"Under onsdagen passerar en front österut över landet med nederbörd. Utmed Bohusläns- och Hallandskusten väntas i huvudsak regn, men ju längre in över landet nederbörden kommer, särskilt när den når lite högre terräng, övergår nederbörden mer och mer i snöfall som på en del håll kan vara kraftigt. Temperaturen väntas ligga runt noll eller någon enstaka plusgrad och snön kan vara ganska blöt och tung.

Samtidigt blir det blåsigt i främst södra Sverige med hårda eller mycket hårda sydliga eller sydvästliga vindbyar.

Klass 2-varning för snöfall i kombination med kraftig vind är utfärdad för delar av västra Götaland samt för östra Västernorrland och södra Västerbottens kustland. 

Klass 1-varning för mycket hårda vindbyar gäller för västra Götaland, Blekinge, sydostligaste Svealand samt för Öland och Gotland. 

Till havs är kulingvarning utfärdad för samtliga farvatten."

Som alla vet, dåligt vinterväder, ger svåra trafikförhållanden. Ta det därför extra försiktig ute på vägarna – så det inte går som på Highway 401 i Ontario, Kanada tidigare i veckan. Alltihop fångades på kamera.

Cirka 1:30 minuter in i klippet kommer en bil glidande. Därefter står det snart klart varthän det kommer att barka. När en lastbil sedan kommer farande i okontrollerbart skick, med uppstår totalt kaos på millisekunder. 

Tack och lov skadades ingen allvarligt, dock uppger CBC News att flera personer fick föras till sjukhus.

Kom ihåg: Om det är riktigt dålig sikt exempelvis på grund av dimma, kraftigt regn eller snöyra, använd dimbakljus. Tänk dock på att stänga av dimbakljuset när bakomvarande fordon har sett dig eftersom det är väldigt starkt och bländande.

Till sist: har du inte bytt till vinterdäck – gör det!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag har vinterdäck på bilen.
100
2