Skrapade inte rutan tillräckligt – blev av med körkortet

Polisen tvekade inte när de såg bilen – de tog förarens körkort på plats.
Annons

Skrapade inte rutan tillräckligt – blev av med körkortet
Det här kikhålet hade kvinnan skrapat fram. Bild: Politiet i Agder

När polisen i norska Agder stoppade bilen i en trafikkontroll ansåg de inte att ”kikhålet” hon hade skrapat fram på framrutan räckte till.

”Kvinna 36 år anmäls för att bara ha skrapat ett litet kikhål i isen på framrutan. Körkortet beskagtaget”, skriver polisen i Agder på sitt Twitter-konto.

Tumregeln är att framrutans ”vindrutetorkarfält” och de främre sidorutorna ska vara fria från snö, is och imma. Om rutorna är mindre skrapade än detta, kan man få 2.000 kronor i böter. Men, ett kikhål som är mindre än ett A4-ark räcker inte – då ryker kortet, enligt den norska polisen.

”Blir du stoppad med en sikt som är mindre än ett A4-ark, då beslagtas körkortet på plats”, skriver norska trafikpolisen sin hemsida. ”Körkortet kan tas i beslag, även om sikten är större än ett A4-ark, men det beror på tid, plats och trafikförhållanden.”

Även i Sverige kan du få böter om du slarvar med att skrapa rutorna eller struntar i att borsta bort snö på biltaket. Är det riktigt dåligt skrapat kan du åtalas för vårdslöshet i trafik. 

Se tips nedan hur du blir av med is på rutan utan att skrapa.

Annons
Annons
Rulla till toppen