Volvo starkaste version av V90 är här

Volvo V90 T8 Twin Engine AWD var utlovad till slutet av 2016, men lite försenad finns laddhybriden med 407 hk nu klar att beställa. Det...
Annons

Volvo V90 T8 Twin Engine AWD var utlovad till slutet av 2016, men lite försenad finns laddhybriden med 407 hk nu klar att beställa. Det är den kraftfullaste modellen och 0–100 km/h utlovas på 5,2 sekunder, samtidigt som förbrukningen är måttliga 2,1 l/100 km.

Förbrukningssiffran är som alla vet vid det här laget rätt ”underlig”, som för alla laddhybrider. De som kan klara sitt pendlande på enbart eldrift har förstås ingen bensinförbrukning alls, men de som kör längre sträckor har ungefär samma bränsleåtgång som en V90 med liknande motor.

EU-testcykeln körs två gånger, en gång där batteripaketet tillåts laddas ur och en gång med urladdat batteri – sedan räknar man ut ett snitt mellan de två körningarna. Den första körningen sker alltså med ”gratisenergi” från batteriet, och då sjunker givetvis bränsleförbrukningen högst märkbart.

Hur förbränningsmotorn (framhjulen) och elmotorn (bakhjulen) samarbetar går att se i Volvos pedagogiska film, som finns längre ned på sidan.

Med 407 hk och Inscription-utförande börjar prislistan vid 656.900 kronor för Volvos laddhybrid. Men shoppar man runt bland tillbehören går det att passera 700.000 kronor. Koldioxidutsläppet är 47 g/km, vilket gör att Volvo V90 T8 Twin Engine AWD klassas som supermiljöbil i Sverige.

Priset hamnar ganska nära den norska nivån, om man bortser från valutaskillnaden. I Norge ändrade man vid årsskiftet skattereglerna för laddhybrider, vilket gynnar Volvo V90 T8 Twin Engine. Skatten blir med norska mått mätt mycket låg, 26.000 kronor, och prislistan för en Inscription-utrustad V90 T8 börjar vid 699.900 norska kronor.

Det är en inte allt för vild gissning att Volvo V90 Twin Engine AWD laddhybrid får samma Polestar-uppdatering som kom i somras till XC90 T8. Då ökar toppeffekten till 421 hk och 680 Nm, med oförändrad bränsleförbrukning (enligt EU-cykeln) och samma elektriska räckvidd.

Någon Volvo V90 Cross Country med T8-drivlina finns ännu inte klar för beställning hos ”Bygg din Volvo”. Men den lär väl inte vara långt borta.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen