Unika bilder: Så här ser det ut när motorn jobbar

Tack vare ett specialbyggt glascylinderhuvud på en gräsklipparmotor och en slow-motion-kamera, kan vi se när en förbränningsmotor arbetar. Det är hypnotiskt – rentav vackert.
Annons

Det här har du garanterat aldrig sett tidigare. I filmen ovan får vi nämligen se hur det ser ut när en fyrtaktsmotor jobbar, det vill säga hela förbränningsprocessen. 

Med hjälp av en glasöverdel till en gräsklipparmotor, har killarna i Youtube-kanalen Warped Perception gjort en riktigt cool film. Det vore omöjligt med en vanlig fyrtaktsmotor som har ventiler i topplocket, men en gräsklipparmotor behöver vara kompakt och därför är den konstruerad som en sidventilmotor. Inte det mest effektiva, men kompakt som sagt. Och topplocket blir helt plant, som ett ”lock”.

En slow-motion-kamera har filmat med 4.000 bildrutor per sekund för att vi ska kunna se och uppfatta hela förbränningscykeln. Det är 150 gånger långsammare än realtid.

Se filmen – bilderna är rent ut sagt hypnotiska.

I filmen nedan kan du se en uppfinnarjocke som har borrat hål i cylinderhuvudet på sin tvåtakts mopedmotor (som också har plant topplock) och skruvat fast en plexiglasskiva så att man kan se förbränningsarbetet. Läckert partytrick.

Annons
Annons
Rulla till toppen