Smart metod smälter bort is på vindrutan

Volkswagen presenterar en ny metod som ska smälta snö och is på vindrutan. Tekniken bygger på en ultratunn hinna av silver. Som bonus reflekterar silverfilmen även solljus så det blir svalare i kupén.
Annons

Smart metod smälter bort is på vindrutan
En tunn hinna av silver innebär att du slipper skrapa rutan. I Sverige är det dock vanligt med parkeringsvärmare, vilket inte kan kombineras med silverfilmen.

Uppvärmda rutor har funnits i decennier, men de har alltid krävt tunna trådar i rutan. Volkswagens metod innebär ett ultratunt lager av silver, anslutet till bilens elsystem så att rutan värms upp och smälter bort isen. Filmen värmer även vindrutetorkarna så att dessa inte fryser fast i glaset.

Silverfilmen har även en annan effekt, den reflekterar upp till 60 procent av solens strålar. Det resulterar enligt Volkswagen i att det blir cirka 15 grader lägre temperatur i kupén än med andra typer av toning på rutan. 

Enligt Newatlas.com introduceras det i Europa som tillval på Golf, Tiguan, Sharan, Passat. Tillvalet uppges kosta cirka 340 euro (3.200 kronor) beroende på modell. Enligt svenska Volkswagen erbjuds detta tillval redan i Sverige. Dock endast till Golf-familjen, Passat (ej Passat GTE) och Tiguan. 

”På svenska marknadenär det väldigt vanligt att våra kunder väljer parkeringsvärmare, vilket inte går att kombinera med denna vindruta. Med parkeringsvärmare försvinner till stor del behovet av en sådan uppvärmbar ruta”, säger Magnus Bertilsson, PR & kommunikation, Volkswagen Sverige. 

För de som ändå väljer uppvärmbar vindruta utan synliga trådar måste den kombineras med ett annat tillval, nämligen Bluetooth Comfort med extern antennförbindelse upplyser Volkswagen Sverige.

Priset för de två tillvalen:

• Golf: cirka 7.300 kronor.
• Tiguan: cirka 7.500 kronor.
• Passat: cirka 7.700 kronor.
• Till Sharan erbjuds en annan typ av uppvärmbar vindruta för 3.500 kronor.

Annons
Annons
Rulla till toppen