Lavinen av stölder fortsätter – polisen maktlös?

Även 2016 visar en dyster och dramatisk ökning av antalet bildelsstölder, det rapporterar branschorganisationen Larmtjänst. Stölderna ökade med 73 procent. Larmtjänst kräver nu att polisen...
Annons

Även 2016 visar en dyster och dramatisk ökning av antalet bildelsstölder, det rapporterar branschorganisationen Larmtjänst. Stölderna ökade med 73 procent. Larmtjänst kräver nu att polisen prioriterar detta område.

”Det är viktigt att vi bekämpar denna typ av vardagsbrottslighet eftersom det skapar otrygghet hos allmänheten,” säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst. ”Det finns tyvärr bilägare som blivit utsatta för stölder både två och tre gånger.”

De flesta bildelsstölder sker i storstadslänen och speciellt drabbat är Stockholms län med 1.738 stölder. I Västra Götaland hade man 642 stöldtillfällen och i Skåne 407 stölder. BMW-ägarna är mycket mer utsatta för stölder än andra, hela 61 bildelsstölder skedde i BMW-bilar under 2016. Stölderna från Volvo och Volkswagen har däremot minskat något, jämfört med 2015.

Statistiken från Larmtjänst visar på skillnader när det gäller vilken komponent som stjäls från respektive fabrikat. Från BMW-bilar stjäls främst navigation och krockkuddar, från Mercedes krockkuddar, från Volvo stjäls främst strålkastare och från Volkswagen navigationssystem.

Som vi kunde rapportera under sommaren hade polisen en viss framgång i sitt förebyggande arbete under våren, vilket gjorde att stölderna tillfälligt mattades av. Tjuvarna verkar också vara mindre aktiva under den ljusa delen av året. Men under hösten ökade stölderna igen, främst under november och december.

”I slutet av 2016 har polisen gjort ett flertal gripanden och vi hoppas kunna se effekter av detta i början av 2017,” säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Antalet bildelsstölder har ökat med 73 procent under 2016 men skadekostnaderna har mer än fördubblats. Redan efter årets fem första månader hade man passerat skadekostnaderna för helåret 2015. Skadekostnaderna för stölderna av strålkastare, krockkuddar och navigationssystem har under året uppgått till 212 miljoner kronor vilket kan jämföras med drygt 104 miljoner för 2015. Detta är en ökning med 104 procent.

Som vi beskrivit i tidigare artiklar utförs bildelsstölderna av välorganiserade, internationella ligor. För att smälta in i miljöerna man vistas i används ofta hyrbilar där man först rekognoscerar fram intressanta bilar, en annan grupp utför stölderna och en tredje grupp hämtar upp stöldgodset och transporterar det utomlands.

Inbrottstjuvarna är tekniskt kunniga och har avancerad utrustning för att kunna utföra sitt ”arbete” snabbt och effektivt. För att inte riskera att bli ertappade på natten med stöldgods i bilen brukar bildelarna gömmas i naturen, där de senare hämtas upp av kollegor. Hundägare och joggare som vistas i grönområden ska därför vara speciellt uppmärksamma om de ser gömda delar, det kan vara viktig information för polisens utredningsarbete.

Annons
Annons
Rulla till toppen