Volkswagen återkallar ännu fler gasbilar – tanken kan rosta

Den dåliga publiciteten för gasbilarna fortsätter. Volkswagen har gått ut med återkallelser av gasdrivna modeller i flera omgångar.

Nu går Volkswagen ut med en ny återkallelse, den här gången av nyare gasmodeller. Det handlar om Passat Ecofuel av årsmodell 2011–2014, Touran Ecofuel (2011–2014) och Caddy Ecofuel (2011–2012).

Trots att bilarna alltså är som mest åtta år gamla byter Volkswagen ut gastankarna i bilarna mot nyare tankar med bättre lackskydd.

"Genom denna åtgärd vill Volkswagen säkerställa att samtliga bilar med den äldre generationens gastankar får dem utbytta till tankar som har nya och förbättrade produktegenskaper", skriver Volkswagen i pressmeddelandet.

Det är viktigt att tankarna i gasbilarna kontrolleras regelbundet – de är känsliga för "extern påverkan". Om kontrollerna inte sköts som tänkt finns risk för rost.

"Om rostangrepp fortsätter under en längre tid, kan tankväggens tjocklek minskas till en otillräcklig nivå. I ett sådant fall finns risken att tanken inte håller och det kan resultera i en uppenbar risk för skada och fara för liv", skriver Volkswagen, som vill att gastankarna ska kontrolleras regelbundet i samband med besiktningen.

Flera mackkedjor i Tyskland gick i september 2016 ut med varningsskyltar och tillfälliga förbud mot Volkswagenägare från att över huvud tanka gas om inte tankarna kontrollerats. Även på vissa svenska bensinstationer sattes varningsskyltar upp.

Läs om hur du kan minimera risken för explosion i gasbilar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag skulle kunna tänka mig att köpa en gasbil.
51
90