9 bilmärken som borde satsa mer på nya elbilar

Just nu råder febril aktivitet på utvecklingsavdelningarna ute hos biltillverkarna. De stora koncernerna har insett att elbilar är en het trend som bara ökar i...
Annons

Just nu råder febril aktivitet på utvecklingsavdelningarna ute hos biltillverkarna. De stora koncernerna har insett att elbilar är en het trend som bara ökar i popularitet, och vi har överösts med löften om nya elbilar som ofta ska lanseras ”omkring 2020”.

Men vissa biltillverkare har hittills inte valt att hoppa på elbilståget. En del har ”doppat tån i vattnet” i form av laddhybrider, och andra har faktiskt byggt fungerande förseriebilar för att testa eldriften i verkligheten.

Biltillverkarna här nedan har alla en sak gemensamt: de har alla förutsättningar för att storsatsa på elbilar och springa ifrån konkurrenterna. Så vad väntar ni på?!

9 bilmärken som borde satsa mer på nya elbilar

Mini

Om du tänker efter inser du nog att Mini skulle bli ett helt fantastiskt elbilsmärke. Den första generationen var verkligen revolutionerande – ingenjörerna och designteamet hade lyckats baka ihop allt som behövdes i ett minimalt format och Hundkojan fick snabbt lojala följare i form av både rallyförare och kändisar.

När ”nya Mini” lanserades var den inte riktigt lika revolutionerande, men den lyckades döda en gammal sanning i bilvärlden om att en liten bil måste vara billig. Mini var dyr och åtråvärd med läckra tillval i form av brittiska flaggan på taket och små gulliga extraljus som på de gamla rallybilarna.

BMW-koncernen har faktiskt gett grönt ljus åt en eldriven Mini, men det borde ha gjorts för länge sedan. Mini lanserade till och med Mini E redan 2010. Den baserades på förra generationen och testkördes i begränsad skala. Dessutom finns ju gott om kunskap i huset, hos BMW:s i-avdelning som ansvarar för i3 och i8.

En liten och fräckt retrodesignad elbil med teknik från i3 som skapar mycket habegär? Ja, tack!

9 bilmärken som borde satsa mer på nya elbilar

Bugatti

Okej, det här kanske inte är ett lika självklart exempel som Mini. Men det finns faktiskt en riktigt bra anledning till varför Bugatti ska gå över till eldrift.

Bugatti Veyron drämde till med imponerande topphastighet tack vare en W16-motor med fyra turbo. Efterföljaren Bugatti Chiron var extremt hajpad men bjuder egentligen inte på så mycket mer än gamlingen Veyron.

Här har Bugatti en utmärkt chans att förnya sig. Volkswagenkoncernen, som äger Bugatti, behöver all bra marknadsföring som går att hitta efter dieselskandalen. Tesla fokuserar mycket på imponerande acceleration för att höja elbilarnas status. Det skulle säkert Bugatti kunna hjälpa till med. Räckvidden blir inget problem eftersom Bugattiförarna knappast kör mer än några hundra mil om året.

Världens allra rikaste, och folk som trånar efter superbilar, kanske kan börja tråna efter en brutalt snabb elsuperbil istället för en bensindriven dinosaurie?

9 bilmärken som borde satsa mer på nya elbilar

Dacia

Här har vi bilvärldens absoluta motsats till Bugatti. Men det vore faktiskt riktigt smart av det rumänska och Renaultägda budgetmärket att storsatsa på eldrift.

Elbilsskeptiker klagar ofta på att bilarna är dyra, särskilt i förhållande till sin räckvidd. Ägandet blir trots det ofta billigare än för en bil med förbränningsmotor. Men inköpspriset är trots allt en viktig ingrediens för att få fler att byta till eldrift och här kan Dacia spela en roll.

Om Dacia lägger beslag på Renaults elbilsteknik, men monterar in den i en praktisk halvkombi med låg prislapp, tror jag kunderna skulle strömma till bilhallen. En billig folkelbil för den som inte bryr sig så mycket om varumärket! Tekniken finns ju till och med i huset, hos Renault och Nissan.

9 bilmärken som borde satsa mer på nya elbilar

Fiat

De italienska biltillverkarna har i princip ingenting att komma med när det gäller elbilar eller laddhybrider, enligt den här studien. Och det är synd. I de italienska städerna kryllar det av små bensin- eller dieseldrivna bilar som rullar korta sträckor. Perfekt för eldrift!

Fiat har sålt en eldriven version av 500 i vissa amerikanska stater, men bara för att få tillstånd att sälja ”vanliga” bilar. Det rörde sig alltså inte om någon helhjärtad satsning. Men Fiat 500 är en bra utgångspunkt för en elbil eftersom den passar bra i stan.

9 bilmärken som borde satsa mer på nya elbilar

Lotus

Det här brittiska sportbilsmärket har många imponerande modeller – men också många ekonomiskt tuffa år – i bagaget. Kanske skulle det vara bättre med en eldriven nystart?

Faktum är att Teslas första modell byggde på teknik från Lotus så det borde inte alls vara omöjligt att få till en läcker elsportbil med hyfsad räckvidd. Lotus är världsmästare på låg vikt – extra viktigt i en elbil med tanke på de tunga batterierna. Perfekt för soliga sommarturer!

9 bilmärken som borde satsa mer på nya elbilar

Honda

När du hör ordet hybridbil tänker du förmodligen på Toyota Prius, men faktum är att Honda Insight hade kunnat bli hybridbilen nummer ett. Av olika anledningar blev den knappast någon försäljningssuccé här i Europa. Sedan dess har Honda lanserat en del andra hybridbilar men ingen har kunnat rå på Toyota försäljningsmässigt.

Nu har Honda chansen att hinna före Toyota med en praktisk och rimligt prissatt elbil. Honda har fantastiskt duktiga ingenjörer som älskar motorer – det vet alla bilentusiaster som kört en högvarvig VTEC-motor. Finliret är riktigt imponerande och många Hondamodeller är betydligt bättre än försäljningssifforna skvallrar om. 

Tänk om allt det kunnandet fördes över till en elbil?

9 bilmärken som borde satsa mer på nya elbilar

Mazda

Ännu en japansk biltillverkare som borde satsa på elbilar. Varför det, då?

För det första har Mazda aldrig backat för kluriga ingenjörslösningar på saker och ting. Wankelmotorerna är det första som dyker upp, och Mazda har till och med kört wankelbilar i 24-timmars på Le Mans. På senare år var Mazda tidigt ute med bromskraftåtervinning och de nya Skyactiv-motorerna, där bensinmotorerna inte hakar på downsizingtrenden med turbo utan använder annan teknik för att sänka förbrukningen.

Mazda har experimenterat med en eldriven småbil med wankelmotor. Nu är det dags att ge elbilar en ordentlig chans. Och så verkar det också bli: tidigare i februari skrev vi att Mazda ska lansera en elbil. Det är hög tid – vi hoppas på fler modeller!

9 bilmärken som borde satsa mer på nya elbilar

McLaren

Om du vill veta hur långt utvecklingen av superbilar och förbränningsmotorer faktiskt har kommit är McLaren ett bra ställe att börja på. Fabriken är designad in i minsta detalj och inget är lämnat åt slumpen. 

McLaren har redan ”laddhybriden” P1 i programmet så steget borde faktiskt inte vara alltför långt att satsa mer helhjärtat på eldrift. McLaren har kunniga ingenjörer med erfarenhet från både Formel 1 och legendariska gatbilar som McLaren F1. Dessutom erbjuder McLaren ingenjörskonsultlösningar för andra företag.

Lägg de resurserna på en eldriven superbil istället. Den kommer bli ännu bättre än McLaren P1 och den kommer ha en självklar plats som affisch på väggen och i drömmarna hos många blivande bilnördar.

9 bilmärken som borde satsa mer på nya elbilar

Koenigsegg

När det gäller kluriga ingenjörslösningar är det väl ingen som smäller Christian von Koenigseggs livsverk på fingrarna. Om det inte finns en färdig lösning som är bra nog utvecklar Koenigsegg något eget. Det är rätt inställning!

Koenigsegg Regera har redan idag effektiv hybridhjälp med en avancerad transmission. Christian von Koenigsegg har själv kört en Tesla Model S.

Frågan är om det lilla uppstickarföretaget i Skåne är redo att satsa helhjärtat på eldrift? En varvande bensinmotor är en läcker upplevelse för många bilentusiaster som har råd med en Koenigsegg, men för de blivande kunderna som idag växer upp med elbilar på gatorna kanske inte det duger.

Då borde Koenigsegg inte ha så långt till att ställa om till eldrift. Vi kan ju hoppas!


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen