Årets utsläppsgräns redan nådd: ”Så kan vi inte ha det”

Redan två månader in på året har hela årets utsläppsgräns uppnåtts på Hornsgatan i Stockholm, skriver Svenska Dagbladet. Boven i dramat är dieselbilarna. Medelvärdet för...
Annons

Redan två månader in på året har hela årets utsläppsgräns uppnåtts på Hornsgatan i Stockholm, skriver Svenska Dagbladet. Boven i dramat är dieselbilarna.

Medelvärdet för utsläppen av kvävedioxid under ett dygn får inte överskridas mer än sju dygn per år, men mindre än två månader in på året har gränserna överträtts åtta gånger på Hornsgatan.

”Det är inte bra, så kan vi inte ha det. Vi är inte i närheten av att uppnå miljömålen. Därför behöver vi nya redskap”, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till SvD.

Hoppet står nu till att skapa miljözoner, antingen där bara elbilar och eventuellt laddhybrider är tillåtna eller där också vissa modernare bilar med förbränningsmotor är tillåtna. Dieselbilarna ska i så fall uppnå de senaste Euro 6-utsläppsreglerna. Förslaget med miljözoner har skickats ut på remiss av Transportstyrelsen och kan bli verklighet om några år.

Hornsgatan klarar dock gränserna för partiklar i luften efter införandet av dubbdäcksförbudet. Stockholm stad har även blivit bättre på att städa gatorna och på det viset få ner mängden skadliga partiklar i luften.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen