Volvo får halvbra resultat – Fiat misslyckas fullständigt

Det kommer kanske inte som någon överraskning att Lexus bygger världens mest pålitliga bilar, enligt årets upplaga av JD Powers kvalitetsundersökning. Bland icke-premiummärkena är det...
Annons

Det kommer kanske inte som någon överraskning att Lexus bygger världens mest pålitliga bilar, enligt årets upplaga av JD Powers kvalitetsundersökning.

Bland icke-premiummärkena är det Toyota som är bäst. Lexus toppar listan för sjätte året i rad. Porsche hamnar på andra plats. Volvo lyckas bara halvbra med ett resultat som är något bättre än snittbilen.

Den här undersökningen tittar på hur många problem ägarna har upplevt med bilarna. Snittsiffran för hela bilindustrin är 156 problem per 100 bilar vilket faktiskt är något sämre än förra året. Totalt har 35.186 bilägare sagt sitt och de äger bilar av modellår 2014.

Anledningen är att ägarna fortsätter klaga på krångliga infotainmentsystem och multimedialösningar – de står för 22 procent av alla rapporterade problem. Biltillverkarna blir dock allt bättre på att undvika mekaniska problem.

”Köparna undviker modeller med dåligt kvalitetsrykte i högre utsträckning, så biltillverkarna har inte råd att låta kvaliteten sjunka – särskilt inte på sina storsäljare”, säger Dave Sargent, chef för bilavdelningen på JD Power, till Automotive News.

Ett tydligt exempel på en bilkoncern som misslyckats är Fiat/Chrysler som lägger beslag på fyra av de fem bottenplatserna. Fiat är tveklöst sämst med 298 problem per 100 bilar, en ökning med 74 procent jämfört med förra året.

Hur nöjd är du med din bil? Sätt betyg på den här!

Volvo får halvbra resultat – Fiat misslyckas fullständigt
Annons
Annons
Rulla till toppen