Seat Leon Cupra provkörd: 300 hk och snabbast någonsin

auto motor & sports Erik Trulsson provkör Seat Leon Cupra – 300 hästkrafter, fyrhjulsdrift och första modellen att bryta femsekundersgränsen till 100 km/h.
Annons

Erik är kvar i Barcelona, men nu har han bytt ut Priusen mot något lite snabbare. Hur har du det?

Kanon tack! I dag har jag kört nya uppdaterade Seat Leon Cupra, som har fått tio hästkrafter till och finns dessutom numera med fyrhjulsdrift. De tio nya hästkrafterna är väl ganska svåra att urskilja. Jag menar, det är inte så stor skillnad på om du blir sparkad i ryggen av 290 hästar, eller som nu 300. Det gör väldigt ont i båda fallen. Leon Cupra är alltså precis som innan en mycket snabb bil i praktisk förpackning. Jag har i dag kört på den utmanande Castellioli-banan och det slår mig varje gång jag kör Leon Cupra på banan vilket makalöst grepp det är i den.

Har det blivit ännu bättre med fyrhjulsdriften nu då?

Nja, på den stora banan körde vi framhjulsdrivna bilar. Och de hade Performance Pack med Cup 2-däck vilket gör den här bilen ofattbart snabb. Har man ett snyggt spårval och kör mjukt kan man nog åka ifrån det mesta på en sådan här kuperad och utmanande bana. Sedan har jag kört den fyrhjulsdrivna Cupran på en mindre och knixigare bana. Där fanns en drifting-del också, men jag fick inte stänga av ESP, så det blev inte så mycket åka av på bredden tyvärr. Detta är också den första Seaten att bryta femsekundersgränsen till 100 km/h. Den fyrhjulsdrivna gör det nämligen 0–100km/h på 4,9 sekunder. 

 

 

 

 

 

 

Seat Leon Cupra provkörd: 300 hk och snabbast någonsin
Tio extra hästkrafter betyder att Seat Leon Cupra nu bjuder sin förare på 300 hk.

Det låter som att den är väldigt snabb.

Jo, det är den absolut. Men fyrhjulsdriften adderar mer trygghet och framkomlighet än sportighet till Cupran. Den framhjulsdrivna bilen är definitivt snabbare på banan, i alla fall när det är torrt kanske ska tilläggas. Seat har inte lagt in några lekprogram till fyrhjulsdriften, som driftingläge eller liknande. Du kan till och med köra den med bara drivning på framhjulen i Cupra-läget, innan BorgWarner-kopplingen av generation fem skickar bak moment. Men gasar du hårt ska den skicka mer moment till bakhjulen och ge en lite mer överstyrd karaktär än i Comfort-läget.

Det verkar som att du har mycket att berätta om den lilla uppdateringen.

Ja, jag kan berätta massor! Se till att skaffa nästa nummer av ams och få reda på ännu mer smaskiga detaljer om denna kompetenta och prisvärda familjeräcer!

Annons
Annons
Rulla till toppen