Ford misslyckas igen i senaste krocktestet

Ford fick det hett om öronen efter den förra testomgången av Euro NCAP. Ford Mustang fick uruselt betyg och modellen visade sig ha lägre säkerhetsstandard i Europa...
Annons

Ford fick det hett om öronen efter den förra testomgången av Euro NCAP. Ford Mustang fick uruselt betyg och modellen visade sig ha lägre säkerhetsstandard i Europa än i USA.

Nu kommer ännu mer kritik mot Ford från Euro NCAP. Nyutvecklade småbilen Ford Ka+ får bara tre stjärnor i den senaste testomgången.

Audi Q5, Toyota C-HR och Land Rover Discovery lyckades båda bra och fick femstjärniga resultat. Men helt felfritt gick det inte för Land Rover Discovery. I ett av testerna blåstes inte förarens krockkudde upp tillräckligt och i ett annat test öppnades förardörren.

”Jaguar/Land Rover har ett ambitiöst program med modellanseringar under de kommande åren. Vi hoppas inte det utmanande schemat och korta utvecklingstiderna kompromissar med säkerheten i bilarna som erbjuds, och vi hoppas de tar åt sig av våra resultat”, säger Michiel van Ratingen, generalsekreterare för Euro NCAP.

Två av småbilarna i testet fick inga vidare bra resultat. I den här klassen är prispressen stor och biltillverkarna kan lockas att dra ned på säkerhetsnivån för att få ned priserna. I en frontalkrock har Fiat 500 dåligt skydd för båda föraren och passageraren. Även Ford Ka+ fick alltså tre stjärnor i betyg. Ingen av modellerna har autobroms.

Men så behöver det inte vara i småbilsklassen: Citroën C3 fick ett fyrstjärnigt betyg. Det betyget hade blivit högre med ett bättre fotgängarskydd.

Filmer från krocktesterna finns på Youtube.

Annons
Annons
Rulla till toppen