Nu är det officiellt: PSA köper Opel

Nu är det officiellt: PSA – det vill säga Peugeot och Citroën – köper GM Europe, alltså Opel och Vauxhall. Affären är på 2,2 miljarder...
Annons

Nu är det officiellt: PSA – det vill säga Peugeot och Citroën – köper GM Europe, alltså Opel och Vauxhall. Affären är på 2,2 miljarder euro, 21 miljarder kronor.

När man slår ihop varumärkenas försäljning i Europa skapas en ny, tung spelare som positionerar sig som en stark tvåa (16 procent) under Volkswagen (24 procent). Sammanslagningen beräknas ge stora besparingar när komponenter och utveckling kan samordnas, men det tar dock tid att fasa ut gamla modeller och skapa nya. Till 2026 beräknas man spara 1,7 miljarder euro årligen genom att dela på utgifterna.

Opel, eller GM Europe, har inte varit lönsamt sedan 1999. Men genom sammanslagningen är målet att Opel ska visa en vinst på två procent till 2020 och nå sex procent 2026.

General Motors har ägt Opel i 88 år. Trots intensiva besparingar och nya modeller har Opel inte lyckats återgå till lönsamhet. Den ackumulerade förlusten sedan 2009 uppges vara nio miljarder euro.

Affären mellan PSA och GM är mycket omfattande, en av de största som bilindustrin sett i Europa under modern tid. Förutom varumärkena Opel och Vauxhall köper PSA sex fabriker som bygger bilar, plus fem fabriker som tillverkar motorer och komponenter. Därtill kommer ett utvecklingscenter i Tyskland. Det enda GM behåller är utvecklingscenter i Turin, Italien, där man arbetar med dieselmotorer.

Sammanlagt är det cirka 40.000 GM-anställda som överförs till PSA. De pensionsvillkor som tecknats mellan GM och anställda stannar kvar hos GM. Även GM:s europeiska företag för bilfinansiering övergår till PSA.    

PSA och GM ska samarbeta på en mängd områden. Precis som tidigare kommer vissa Opel-modeller att byggas till Buick, man ska även leverera modeller till Australien under Holdens varumärke.

Idéer om ett samgående mellan GM och PSA går tillbaka till 2009. I efterdyningarna av bank- och finanskrisen störtdök bilförsäljningen och alla behövde minska kostymen och kapa kostnader. Ford och Opel stängde fabriker, 2011 gick Saab omkull.

Det fanns behov av att konsolidera bilindustrin och i början av 2012 såg det ut att bli verklighet då GM och PSA offentliggjorde sina planer på en allians. Gemensamma inköp, nya plattformar som kunde delas av flera och hopslagna utvecklingsteam skulle skära ner kostnaderna. Målet var att samarbetet skulle spara 14 miljarder kronor årligen. Som en del av alliansen köpte GM sju procent av aktierna i PSA.

Men ganska snabbt kärvade samarbetet mellan GM och PSA. I november 2012 kom beskedet att planerna på ett samgående avslutats.

PSA hamnade i en så akut situation att man fick be om ”nödlån” av franska staten, som i gengäld fick en aktiepost på 14 procent. Motprestationen som franska regeringen krävde var att inga franska jobb skulle gå förlorade. GM sålde tillbaka sin aktieandel till PSA i december 2013.

De ursprungliga planerna om gemensamma plattformar mellan PSA och Opel blev inte genomförda 2012. Men man fortsatte ändå samarbeta och Opels nya modeller Crossland X och Grandland X är baserade på PSA-modeller (Peugeot 2008 och Peugeot 3008).  De ska komplettera Opel Mokka X och Crossland X ersätter lilla familjebussen Meriva.

På liknande sätt kan vi tänka oss att PSA fördelar ut utvecklingsresurserna till olika plattformar som sedan bildar grund för flera systermodeller från Peugeot, Citroën, Opel och Vauxhall – samt de regionala behov som även Buick och Holden har.

Två mycket stora kostnadsställen som tornar upp sig vid horisonten är elbilar och autonom teknik. Där finns ett stort behov av att kunna samarbeta mellan PSA och GM, om man nu kan komma överens om teknikutbytet.    

General Motors har, sedan Mary Barra tog över som koncernchef 2014, varit noggranna med att man ska vara långsiktigt lönsamma på en hög nivå. Vilket inte nödvändigtvis innebär att GM måste vara störst, och att sälja Opel är ett konkret exempel på den strategin. Om det också innebär att Chevrolet återkommer till Europa på bred front återstår dock att se.

 

Nu är det officiellt: PSA köper Opel
Opel Crossland X är ett konkret exempel på det samarbete som trots allt blev kvar, mellan PSA och GM, efter 2012. I grunden är modellen baserad på Peugeot 2008. Crossland X byggs i GM-fabriken i Zaragoza, Spanien.
Annons
Annons
Rulla till toppen