Polisen forslade bort 31 bilar – kan säljas eller skrotas

31 felparkerade bilar bärgades nyligen bort i Bergsjön, Göteborg. Bilarna ägs av målvakter med stora skulder och för att få tillbaka bilarna måste skulderna betalas. Vad tycker du om den här metoden?
Annons

Polisen forslade bort 31 bilar – kan säljas eller skrotas
Polis och kommun agerade tillsammans och forslade bord 31 bilar i Bergsjön. Foto: Polisen

Polisen och Göteborgs kommun forslade vid en nattlig insats bort 31 felparkerade bilar i Bergsjön, i Göteborg.

Bilarna ägs av personer som ofta har skulder till stat eller kommun, så kallade bilmålvakter, men används av helt andra personer. De 31 personbilarna står nu uppställda på en särskild plats hos kommunen. 

”På vissa håll är felparkerade bilar ett utbrett problem. Genom att vi jobbar mer aktivt hoppas vi att de som använder sig av målvakter inser risken för att bli av med bilen”, säger kommissarie Jonas Bertram vid polisen i Storgöteborg.

För att kunna få tillbaka bilarna måste ägarna betala sina skulder, vilket bilmålvakter sällan gör. De bilar som blir kvar kommer antingen att säljas av Kronofogdemyndigheten eller skrotas.

”Många av bilarna är obesiktigade och ofta i mindre bra skick så det är viktigt att få bort dem från trafiken”, säger Bertram.

Ändringar i lagen gör att det sedan några år tillbaka är möjligt för myndigheterna att ingripa mot målvaktsbilar på det här sättet. För att få transportera bort bilar krävs att ägaren har skulder till stat eller kommun på minst 5.000 kronor och att bilen är felparkerad när den bärgas bort.

I Stockholm och Malmö har myndigheterna gjort liknande insatser, men i Göteborg var detta första gången myndigheterna agerade tillsammans.

Annons
Annons
Rulla till toppen