Officiellt: Audi bekräftar att nya Q4 ska byggas

Under presskonferensen konstaterade Audi-chefen Rupert Stadler att ”2016 varit ett utmanande år”, fast utan att nämna ordet dieselgate. Men sedan fortsatte Rupert Stadler att berätta...
Annons

Under presskonferensen konstaterade Audi-chefen Rupert Stadler att ”2016 varit ett utmanande år”, fast utan att nämna ordet dieselgate. Men sedan fortsatte Rupert Stadler att berätta om den ”strategiska inriktningen för framtiden” och där finns många spännande nyheter.

Audi Q4 är en ny crossover – eller suv, om man så vill – som det ryktats om i flera år. Men nu är lanseringen av Q4 bekräftad och den inleds 2019. Några detaljer får vi inte men nya Audi Q4 ska bli ”minst” 450 centimeter i längd, vilket innebär att den blir decimetern längre än Audi Q3. Nästa generation Audi Q3 väntas bli lite större för att markera avståndet till nya Audi Q2, som slussas ut till handlarna just nu.

Exakt hur nya Audi Q4 ska se ut vet vi inte ännu men vår illustratör Schulte Design är som vanligt välinformerad om vad som händer inom tysk bilindustri. Illustrationerna här intill visar hur vi kan förvänta oss att Q4:an ser ut.

Tekniskt baserar sig Audi Q4 på samma bygglåda som Q3, det vill säga MQB-plattformen. Det innebär tvärställd motor men samtidigt en stor frihet att välja olika drivlinor – med plats för batteripaket i en kommande laddhybrid. På toppen av berget kan vi förstås också vänta oss en RS Q4 – eller så får den heta SQ4 – med turbofemman och cirka 400 frustande hästkrafter.

Mycket nytt är på gång hos Audi och en ny generation A8 är inne i slutfasen av testarbetet. Nya Audi A8 blir autonom (självkörande) i Level 3 upp till 60 km/h och förutom det kan vi förvänta oss avancerade säkerhetssystem. A8 presenteras sannolikt i höst, på Frankfurtsalongen. Nästa år kommer en ny generation Audi A7 med liknande funktioner.

Nästa år, 2018, kommer också den stora suvmodellen Audi Q8. Den följs av elektriska suven ”Q6” – som varit arbetsnamnet hittills – men sannolikt får heta något annat. Det kan bli så att elsuven helt enkelt får heta Audi E-tron quattro. Ytterligare två elbilar från Audi väntas innan 2020.

Ekonomiskt gick det bra för Audi under 2016 med en vinstnivå på 8,2 procent. Dock drogs resultatet ned av engångskostnader som böter och omkostnader för dieselgate, samt utbytet av de felaktiga Takata-krockkuddarna. På nedersta raden blev det därför en vinst på ”bara” tre miljarder euro, en klar försämring jämfört med fjolåret då Audi hade nästan fem miljarder euro i vinst.

 

Officiellt: Audi bekräftar att nya Q4 ska byggas
I höst får vi se nya generationen Audi A8. Illustration: Schulte Design.
Officiellt: Audi bekräftar att nya Q4 ska byggas
Audi Q4 blir ungefär decimeter längre än Q3 och byggs på samma MQB-plattform. Illustration: Schulte Design.
Officiellt: Audi bekräftar att nya Q4 ska byggas
Lite lägre och halare profil än Q3 och Q5. Nya Audi Q4 lanseras under 2019. Illustration: Schulte Design.
Annons
Annons
Rulla till toppen