Bilbränder kan vara försäkringsbedrägerier

2015 betalades ut närmare 157 miljoner kronor i skadeersättning för bilbräder. Nu ska försäkringsbranschen lägga extra resurser för att utreda hur vanligt det är med bilbränder i bedrägerisyfte.
Annons

Bilbränder kan vara försäkringsbedrägerier
Bilbränderna tycks ha ökat den senaste tiden – hur många av dem är bedrägeriförsök?

Årligen betalar de svenska skadeförsäkringsbolagen ut omkring 50 miljarder kronor i skadeersättning. En grov uppskattning är att försäkringsbedrägerier utgör mellan 5 till 10 procent av dessa utbetalningar. 

”Försäkringsbedrägerier gör att ärliga försäkringstagare drabbas av högre premier. Därför är det viktigt att försäkringsbranschen arbetar aktivt med att upptäcka och förebygga bedrägerier”, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.

Under 2017 kommer försäkringsbranschen att lägga extra resurser för att utreda hur vanligt det är att försäkringsbedrägerier är orsaken till bilbränder.

”Genom fördjupade utredningar av bilbränder vill vi försvåra för dem som planerar att använda denna metod för att begå försäkringsbedrägerier. På så sätt hoppas branschen kunna bidra till att öka tryggheten i samhället och minska belastningen på polis och räddningstjänst”, säger Mats Galvenius.

Under 2016 gjordes 7.417 bedrägeriutredningar vilket är en ökning jämfört med 2015. Bedrägeriutredningarna ledde till att försäkringsbolagen avböjde skadeutbetalningar till ett värde av 471 miljoner kronor.

Motorskador utgör en hög andel av de skadeersättningar som avböjdes. 137 miljoner kronor av de avböjda ersättningarna var motorskador, en ökning med 5 procent jämfört med 2015, det visar årsstatistik från branschorganisationerna Larmtjänst och Svensk Försäkring.

Totalt gjordes under 2016 391 polisanmälningar av misstänkta försäkringsbedrägerier.

Annons
Annons
Rulla till toppen