Hårdare utsläppsregler leder inte till färre jobb

Donald Trump har flera gånger argumenterat för att hårdare utsläppsregler kommer leda till färre jobb. Anledningen skulle vara att elbilar och hybrider är dyrare att utveckla,...
Annons

Donald Trump har flera gånger argumenterat för att hårdare utsläppsregler kommer leda till färre jobb. Anledningen skulle vara att elbilar och hybrider är dyrare att utveckla, vilket ger högre bilpriser och lägre försäljning – särskilt när det, enligt vissa, inte finns någon större efterfrågan på elbilar eller hybrider.

Men den här uppfattningen är helt felaktig, enligt John DeCicco, professor på energiinstitutet vid universitetet i Michigan. Det finns  inga bevis för att utsläppsregler är ”jobbdödare”, skriver han i ett blogginlägg.

Däremot finns det tydliga bevis för hur hårdare utsläppsregler har sparat miljardbelopp i bränslekostnader för amerikanska bilägare. Det har också gjort USA mindre beroende av energi från andra länder, lett till nya uppfinningar och innovationer och minskat utsläppen.

Donald Trump har kallat de hårdare utsläppsreglerna, som träder i kraft 2025, för en ”attack” mot biltillverkarna. Obama låste utsläppsreglerna som en av de sista sakerna han gjorde innan Trump blev president, men nu ska Trump öppna upp för en diskussion kring reglerna och det kan innebära att miljömyndigheten släpper på reglerna och tillåter högre utsläpp.

Hårdare utsläppsregler leder inte till färre jobb
Donald Trump har fel när han – och biltillverkarna i den senaste tidens lobbybrev till presidenten – påstår att hårdare utsläppsregler hotar amerikanska jobb. Foto: Jim Lo Scalzo/Getty Images

Anledningen till att hårdare utsläppsregler inte hotar amerikanska jobb är att reglerna är satta med flexibilitet för ekonomiska faktorer. Dit räknas till exempel förändringar på marknaden eller för bränslepriser. Reglerna är alltså inget hot även om biltillverkarna måste utveckla nya bilar.

Att kapa utsläppen av koldioxid innebär att biltillverkarna måste utveckla nya lösningar – till exempel en ny växellåda. Det innebär nya jobb för ingenjörer och för anställda i fabrikerna.

”Studier som helt felaktigt påstår att färre jobb som beror på nya regler antar att kostnaden för den förbättrade tekniken på något sätt faller i ett ’svart hål’ och försvinner från ekonomin, och tar jobben med sig. Det är helt enkelt inte sant”, skriver John DeCicco.

Tvärt om kan långsiktiga spelregler kring utsläpp vara också extremt viktigt för att bilkoncernena ska kunna planera utvecklingen av nya modeller under många år framåt.

Att klara de hårdare utsläppsreglerna skulle kosta biltillverkarna 200 miljarder dollar mellan 2012 och 2025. Det är en bråkdel jämfört med biltillverkarnas förväntade vinst under samma period.

Hårdare utsläppsregler leder inte till färre jobb
De amerikanska biltillverkarna var djupt nere i krisen 2008–2009. De hade lyckats lobba för slappare utsläppsregler och struntade i att bygga snålare och mindre bilar. När finanskrisen slog till med full styrka flydde köparna till andra bilmärken.
Annons
Annons
Rulla till toppen