Ska du skifta vinterhjul till sommardäck – här är datum, lagar och tips

Ska du skifta vinterhjul till sommardäck – här är datum, lagar och tips
Råder vinterlag ska man använda vinterdäck, oavsett datum i kalendern. Sunt förnuft är det som gäller.

Vårsolen har värmt upp stora delar av södra Sverige och vägarna är torra, snön borta. Dags att skifta till sommarhjul? Kanske redan bytt däck?

När det är dags att skifta till sommardäcken beror förstås väldigt mycket på var man bor i vårt avlånga land. Den gångna helgen (25-26 mars) bjöd på 15 plusgrader och mer i södra Sverige. Men tyvärr ser det ut som att vi får nattliga minusgrader och snö (!) igen redan i den här veckan.

De som ska skifta till sommardäck gör förmodligen klokt att vänta ytterligare någon vecka. Dessutom är det lag på att använda vinterdäck fram till fredag, 31 mars. Först på lördag, 1 april, är det "fritt fram" med sommardäck.

Kraven att använda vinterdäck gäller mellan 1 december – 31 mars, med tillägget "om det råder vinterväglag". Enligt lagstiftarna är det följande definition som gäller: "Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig."

Förutom risken att få böter för felaktiga däck är det sannolikt att ditt försäkringsbolag blir ytterst ovilliga att stå för reparationer och skador som uppstått vid en olycka – ifall din bil hade sommardäck under vinterväglag.

Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober – 15 april. Det innebär att senast påskdagen 16 april måste dubbdäcken monteras av. Men om det ser ut att bli vinterväglag är man undantagen, så här står det hos Transportstyrelsen: "Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid."

De här undantagen gör alltså att det går att anpassa användandet av vinterdäck. Sunt förnuft får gälla, även om det ytterst är polisen som avgör.

 

Kontrollera däcktrycket och följ biltillverkarens rekommendationer. För lågt däcktryck ökar slitaget och rullmotståndet, vilket gör att bilen drar mer bränsle.

Transportstyrelsens regler:

Krav för personbilar och lätta fordon

Kravet på vinterdäck eller likvärdig utrustning gäller:

 • personbil klass l
 • personbil klass II (husbil) med en totalvikt av högst 3,5 ton
 • lätt lastbil
 • lätt buss
 • släpfordon som dras av dessa fordon.

Om bilen har dubbdäck måste släpvagnen också ha dubbdäck vid vinterväglag. Mönsterdjupet för vinterdäck ska vara minst 3 millimeter.

 

Undantag från krav på vinterdäck

Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten: 

 • Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål.
 • Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag.
 • Om du kör med stöd av saluvagnslicens (grön registreringsskylt) den kortaste, lämpligaste vägen från hamn, järnvägsstation, fabrik, reparationsverkstad, förvaringslokal eller liknande till en annan sådan plats, lokal eller garage. Med saluvagnslicens får fordon även köras vid demonstration eller försäljning.
 • Om däcken har en fälgdiameter som är 10 tum eller mindre, enligt uppgift i vägtrafikregistret.
 • För anläggningsarbete eller liknande, vid körning med tung lastbil
 • Om fordonet brukas av försvaret, det vill säga Försvarsmakten, Försvarets Materielverk eller Försvarets radioanstalt.

Ett fordon får också köras trots kravet på vinterdäck om fordonet enligt vägtrafikregistret är av en årsmodell som är trettio år eller äldre.

Är det lagom att lägga på sommarhjulen nu? Det beror givetvis på var i Sverige man bor. Vinterdäckslagen gäller mellan 1 december – 31 mars.

Det finns ingen sommardäckslag – tyvärr

 

Tyvärr finns det ingen "lag på sommardäck", även om det skulle behövas. Dubbfria vinterdäck är inte olagliga att använda på sommaren men de kan ge instabila vägegenskaper, slits betydligt snabbare än sommardäck och har framför allt dåliga egenskaper på blöt asfalt. Nordiska friktionsdäck kan på blöt asfalt ge en 50 procent längre bromssträcka jämfört med bra sommardäck. Se filmen ovan så får du se hur stor skillnaden kan vara mellan sommardäck och dubbfria vinterdäck (eller titta på filmen längst ner på sidan).

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag har redan lagt om till sommarhjulen.
49
80