Drömstart för Mattias Ekström i Rallycross-VM

Fjolårsmästaren Mattias Ekström är mannen som alla vill slå i Rallycross-VM. Men helgens premiärtävling visade att det inte blir lätt – trots en skakig inledning...
Annons

Fjolårsmästaren Mattias Ekström är mannen som alla vill slå i Rallycross-VM. Men helgens premiärtävling visade att det inte blir lätt – trots en skakig inledning med omväxlande regn och sol under kvalen kunde Mattias Ekström ta sig till final med sin ombyggda Audi A1.

”Vi fick inte till en optimal inställning på bilen under kvalen,” berättade Mattias Ekström, ”men när jag stod vid start i finalen fungerade allt perfekt. Det här är helt och hållet teamets förtjänst.”

VW-teamets målsättning var att få båda förarna, Petter Solberg och Johan Kristoffersson, till final – och det lyckades. Johan hade haft några ojämna starter under kvalen och tyvärr hände något även i finalen, då bilen stod still och han kom iväg sist.

Mattias Ekström tog starten i finalheatet och hade nykomlingen Timo Scheider i bakhasorna. Trots att Mattias använde alla knep han kan gick det inte att skapa en säker lucka till Timo, som envist skuggade och väntade på ett misstag. Både Mattias Ekström och Timo Scheider är dubbla DTM-mästare och de visade med all tydlighet hur en snål, snabb körstil lönar sig i rallycrossen. Mattias knep finalvinsten med bara ett par tiondelar till godo till tvåan Timo.

Nästa tävling i RX körs i Portugal, på Montalegre-banan, 21–23 april. Premiärtävlingen i Barcelona visade att toppförarna har bilar som presterar mycket jämnt, det är dagsformen och de små justeringarna som avgör vem som är snabbast – vilket lovar gott inför resten av säsongen. 30 juni kommer RX-gänget till Höljes och säsongens sista tävling körs i Sydafrika, 10 november.

SVT Play:

För de som missade finalen går den att se på SVTplay, klicka på länken för att hoppa dit.

 

Drömstart för Mattias Ekström i Rallycross-VM
Kvalen i Barcelona blev en blandning av regn och sol. Här Petter Solberg och Johan Kristoffersson, som båda tog sin VW Polo till final.

2017 FIA World RX, Barcelona

1 Mattias Ekström (S) 4m 32.260s
2 Timo Scheider (D) +0.362s
3 Andreas Bakkerud (N) +1.868s
4 Petter Solberg (N) +2.625s
5 Timmy Hansen (S) +3.251s
6 Johan Kristoffersson (S) +3.976s

 

Förarpoäng 2017 FIA World RX (efter 1 av 12 tävlingar)

1 Mattias Ekström (S) 29 points
2 Timo Scheider (D) 26 points
3 Andreas Bakkerud (N) 22 points
4 Johan Kristoffersson (S) 21 points
5 Petter Solberg (N) 19 points
6 Timmy Hansen (S) 17 points

 

Annons
Annons
Rulla till toppen