Här är Koenigsegg Agera RS1 – 0-100 på 2,8 sekunder

Agera RS1 är det senaste tillskottet i Koenigseggs Agera RS-familj. Den lycklige ägaren får galna 1.360 hk att leka med.
Annons

Agera RS1 är det senaste tillskottet i Koenigseggs växande USA-familj och den får passande nog premiär på New York Auto Show. Det är ju först på senare tid som Koenigsegg har homologerats för amerikanska regler.

RS1 är döpt av sin amerikanska ägare och baseras på Agera RS. Tidigare har vi sett de unikt specade Agera RS:orna ”Gryphon” och ”Naraya”.

Färgen är ”Arctic White” med detaljer i blått. Interiören går i blå alcantara med detaljer i polerad kolfiber och svart aluminium.

I RS1 sitter Koenigseggs 5-liters dubbel-turbo V8-motor, utvecklad och handbyggd i Ängelholm. Monstermotorn levererar 1.360 hk och 1.370 Nm.

Här är Koenigsegg Agera RS1 – 0-100 på 2,8 sekunder
Den senaste i raden Agera RS är döpt till RS1 – vad skulle du döpa din egen Koenigsegg Agera RS till?

Agera RS1 är inte bara explosionsartad stark, den väger dessutom bara 1395 kg – inklusive bränsle och redo att köra (1.290 kg torrvikt). Detta extraordinära effekt-viktförhållande ger bilen en accelerationskraft från 0-100 km/h på 2,8 sekunder och vidare upp till 300 km/h på 12,3 sekunder. Men den är naturligtvis inte bara byggd för raksträckor, utan en mycket kapabel kurvkramare som klarar 1,8 G tack vare Koenigseggs fjädring, aktiv dämpning och avancerad aerodynamik.

Vikten är även låg med tanke på att Agera RS inkluderar alla moderna hjälpmedel och höga komfort, som klimatkontroll, satellitnavigering, infotainmentsystem, kolfibersportstolar, justerbara pedaler, hydrauliskt lyftsystem, larm, däcktrycksövervakning, varningssystem – bland annat… 

Som alla Koenigsegg-bilar är taket avtagbart för att omedelbar kunna köra öppet utan att kompromissa i med chassi eller prestanda. Taket får plats i bagageutrymmet som är i bilens främre.

Den RS1 är den senaste i en exklusiv skara av endast 25 Koenigsegg Agera RS, och de är slutsålda sedan januari 2016 (de har dock börjat dyka upp ”beggade”). De kostar en bra bit över 20 miljoner kronor.

Vad skulle du döpa din egen Koenigsegg Agera RS till?

Här är Koenigsegg Agera RS1 – 0-100 på 2,8 sekunder
Här är Koenigsegg Agera RS1 – 0-100 på 2,8 sekunder
Annons
Annons
Rulla till toppen