Bedragarna slår till när du säljer bilen – så här går det till

En ny typ av bedrägerier har rapporterats den senaste tiden. Bedragarna ger sig till känna när du har bilen ute till försäljning. Så här går bedrägeriet till.
Annons

Bedragarna slår till när du säljer bilen – så här går det till

Vi har tidigare rapporterat om bedragare som slår till när du ska sälja din bil – och hur du kan skydda dig. Nu rapporterar försäkringsbolaget If om flera fall av bluffar som drabbar privatpersoner. Så här går bluffen till:

En person (exempelvis du) vill sälja sin bil och lägger ut en annons på nätet. Denne blir då kontaktad av ett ”företag” som erbjuder sig att hjälpa till att sälja bilen. Företaget stämmer träff med säljaren någonstans för att titta på bilen och erbjuder sedan sina tjänster.

Företaget garanterar att de får bilen såld inom några veckor – och då kommer pengarna att sättas in på bilägarens konto. De kan även hävda att de redan har kontakt med en köpare som väntar på just den här bilen. Bilägaren skriver på ett avtal som ser seriöst ut och lämnar över bilen till företagets representant – som försvinner utan att några pengar syns till.

”Samma grundregel gäller som när man säljer en bil direkt till en privatperson – gå inte med på några delbetalningar eller likande, behåll bilen fram till att du fått köpesumman”, säger Dan Falconer på If.

De bluffande firmorna har ofta hemsidor som ser professionella ut. De kan även hävda att de har samarbeten med olika försäkringsbolag, bilorganisationer eller Transportstyrelsen. Detta är falskt.

Kom i håg att lämnar man frivilligt ifrån sig sina nycklar till någon som försvinner med ens bil har man inte utsatts för en stöld – därför går det inte heller att få ersättning från bilförsäkringen.

”Det går dock att använda rättsskyddet i försäkringen för att anlita en advokat om man vill och kan ta bluffarna till rätten”, säger Dan Falconer.

För en privatperson kan det vara svårt att skilja dessa bedragare från seriösa firmor som sysslar med andrahandsförsäljning av bilar. Men ett tips är att kolla upp det företag som hört av sig på nätet, och inte bara deras egen hemsida utan även recensioner och omdömen. Kolla också upp ”Svarta listan” hos Råd och rön, där oseriösa företag i olika branscher listas.

Försäkringsbolagets tips för att inte bli lurad vid bilförsäljningen

· Läs på om företag som kontaktar dig – kolla allt ifrån nätrecensioner till Råd och röns svarta lista.

· Kräv legitimation av den person du träffar, oavsett om denne är privatperson eller från ett företag.

· Vill personen provköra bilen? Åk med!

· Lämna inte över alla bilnycklar och behåll även registreringsbeviset fram till att affären är klar.

• Här är ytterligare 19 handfasta tips när du säljer bilen

Annons
Annons
Rulla till toppen