Mercedes S-klass får ett ansiktslyft – och raka sexorna är tillbaka

Mercedes S-klass får ett ansiktslyft – och raka sexorna är tillbaka
Koncernchef Dieter Zetsche lanserade uppdaterade Mercedes S-klass på bilsalongen i Shanghai, Kina.

Nya generationen Mercedes E-klass tog ett rejält kliv i den tekniska utvecklingen, vilket fick flaggskeppet S-klass att se lite "gammal" ut.

Men det ändrar Mercedes på nu när det är dags för ett ansiktslyft av S-klass. Kunderna bjuds på massor av avancerad teknik, nya raka sexor och inte minst fler autonoma funktioner.

Till att börja med får vi lära oss nya modellnamn för Mercedes S-klass. Här är de fyra första modellerna som inleder lanseringen i höst, med korta fakta i ett sammandrag:

 

S 350 d 4Matic

S 400 d 4Matic

S 560 4Matic

AMG S 63 4matic+

Cylindrar

Rak sexa

Rak sexa

V8

V8

Displacement (cc)

2.925

2.925

3.982

3.982

Effekt (kW/hk)

210/286

250/340

345/469

450/612

Vridmoment (Nm)

600

700

700

900

l/100 km NECD

5,5

5,6

8,5

8,9

CO2 g/km

145

147

195

203

Som ni ser är V6:orna, som introducerades 1997, borta ur modellprogrammet. Istället är det Mercedes nya modulmotorer med 0,5-liters cylindervolym som används. Den nya motorfamiljen har vi beskrivit i detalj i artikeln "Mercedes raka sexa gör comeback – dessutom ny bensinfyra och V8" (klicka på länken för att hoppa dit).

Den nya motorfamiljen har många tekniska finesser som sänker förbrukning och utsläpp, samtidigt som effekten ökar och motorerna blir mera kompakta. De raka sexorna har dessutom fördelen att vara "naturligt välbalanserade" (jämfört med V6:or) och det bidrar till ännu finare gångkultur. Motorerna är också förberedda för EU:s kommande avgaskrav med RDE (Real Driving Emissions).

Mercedes-AMG S63 finns kvar men nu är det biturbo V8:an på 4,0 liter och 612 hk/900 Nm som gäller (gamla V8:an var på 5,5 liter). Det ska räcka för 0–100 på cirka 3,5 sekunder, en halv sekund snabbare än föregångaren.

Förutom de fyra motoralternativen som rullar igång vid lanseringen i höst kommer fler versioner av Mercedes S-klass. Mercedes ska erbjuda den nya, raka bensinsexan på 3,0 liter som får en "mildhybrid" och 48V-system. Precis som med dieselsexorna ska två effektnivåer erbjudas. Det kommer även en laddhybrid med fem mils räckvidd. Mercedes S65 behåller sin V12:a på 6,0 liter. Förutom dessa lär ytterligare motoralternativ tillkomma under 2018.

På utsidan är det inga dramatiska skillnader på Mercedes S-klass. Lite större luftintag i fronten, omarbetade huvudstrålkastare med tre "streck" som varselljus, en annorlunda grill, liksom ny form på baklamporna. De digitala instrumenten får nytt utseende och fler alternativ att välja mellan. En ny funktion är "Energizing comfort control" där man kan välja olika program som ska fräscha upp passagerarna med massage i stolarna, speciell värme och ventilation, med mera.

De autonoma, självkörande funktionerna blir fler och mer avancerade i nya Mercedes S-klass. Bilen kan automatiskt gasa och accelerera efter hastighetsskyltarna samt styra autonomt i perioder upp till 30 sekunder utan förarens input. Som förut finns en avancerad autobromsfunktion och en "smart" farthållare som kan följa framförvarande fordon. Sensorer detekterar omgivningen och kan varna för fotgängare som är på väg mot till exempel ett övergångsställe.

Remote Parking Assist är ett system som innebär att bilen kan parkera själv och styras via en mobiltelefon (utan förare i bilen). Förutom att köra in i ett trångt utrymme kan bilen även fickparkera själv. Skulle någon vara elak nog att parkera väldigt tätt intill nya S-klass så kan bilen på ett liknande sätt tråckla sig ut på egen hand, utan förare. På parkeringsplatser kan Mercedes S-klass köra autonomt, utan förare, i upp till 15 meter för att leta upp en tom parkeringsruta.

Road Surface Scan lanserades vid introduktionen 2013 av nya generationen S-klass. Det systemet läser av vägbanan och förbereder hjulupphängningens komponenter på det som komma skall – till exempel ett hål i asfalten. Det systemet är nu förbättrat och fungerar även i dåligt väder samt upp till 180 km/h.

En annan, ny komfortfunktion är att Mercedes S-klass kan luta inåt i kurvor med upp till 2,65 grader. Det gör att passagerare trycks mer nedåt i sätet än ut åt sidorna vid kurvtagning.

Även strålkastarna har förbättrats i den ansiktslyfta versionen av Mercedes S-klass. Som förut är det enbart LED-teknik som står för belysningen vilket gör att man snabbt kan ställa om ljuset till olika områden och blända av på ett smart sätt. Som tillval finns "Ultra Range" som ska ge ett mycket starkt helljus med en styrka på 1 lux vid 650 meter – vilket i så fall är i nivå med de allra bästa och största extraljusen.

"Adaptive High-Beam Assist Plus" är ett tillval som gör att föraren i praktiken kan använda helljus hela tiden, eftersom systemet "gafflar in" mötande fordon med ett exakt avskuret område där det råder halvljus. Mötande bländas alltså inte, trots att resten av vägen är upplyst av helljus.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Mercedes S-klass är min favorit i det här segmentet!
238
32