Förslag: Billigare att tanka på landsbygden

Socialdemokratiska Arbeiderpartiet vill att det ska vara billigare att tanka på landsbygden än i städerna. Vad tycker du om det norska förslaget – borde det vara så i Sverige?
Annons

I såväl norska som svenska städer finns gott om kollektivtrafik, medan bilen mindre orter och på landsbygden är enda sättet att förflytta sig i vardagen. Norska socialdemokrater i Arbeiderpartiet vill därför göra bensin och diesel billigare på landsbygden.

”Det är orimligt att drivmedel är dyrast i de delar av Norge där det är minst antal möjligheter till kollektivtransport”, säger Arbeiderpartiets Partisekreterare Kjersti Stenseng till Ekot.

Det finns inga uppgifter om hur mycket lägre avgiften skulle kunna bli, men partiledningen vill utreda frågan.

Enligt norska NRK döms utspelet om billigare bensin på landet döms ut som ”valfläsk” av Norges infrastrukturminister, Fremskrittpartiets Ketil Solvik-Olsen.

Olika bränslepriser kan hamna i konflikt med EU:s konkurrenslagstiftning, genom EES-avtalet. Dessutom kan det ge en ”gränshandelsproblematik”, där bilister korsar kommungränser bara för att kunna tanka billigare.

”Jag är lite tvivlande till träffsäkerheten med detta som ett instrument för att göra det billigare att köra på landsbygden än i staden”, säger biträdande chefen på Transportekonomiska institutet, Kjell Werner Johansen, till Ekot.

Annons
Annons
Rulla till toppen