Nya förslaget: Särskilda cykelgator tvingar bilister att lämna företräde

Regeringen har presenterat en ny ”cykelplan” och målet är att fler ska använda cykeln för att pendla till jobbet. Tillåtet att strunta i cykelbanan Cykelstrategin...
Annons

Regeringen har presenterat en ny ”cykelplan” och målet är att fler ska använda cykeln för att pendla till jobbet.

Tillåtet att strunta i cykelbanan

Cykelstrategin innebär bland annat att cyklister inte längre behöver använda cykelbanan på vägar med hastighetsgräns på under 50 km/h. Om cyklisten iakktar ”särskild försiktighet” går det bra att cykla i vägen istället.

Beskedet kommer drygt två år efter att en cyklist i Skåne fick böter av polisen för att ha cyklat på en 50-väg där det fanns cykelbana, skriver DN.

Om förslaget går igenom får bilisterna alltså se upp för cyklister både i vägbanan och på cykelbanan i exempelvis korsningar.

Gå till vänster i cykelbanan

På gång- och cykelbanor där fotgängare och cyklister ska samsas om utrymmet föreslås att fotgängarna ska gå på vänster sida i färdriktningen.

Cykelgator – där är det cyklisterna som bestämmer

Regeringen vill också införa särskilda cykelgator där bilisterna helt måste lämna företräde åt cyklisterna. Högsta tillåtna hastighet blir 30 km/h, men bilisterna måste anpassa hastigheten efter cyklisterna. Bilisterna har också väjningsplikt mot cyklar.

Cykelgator får ett särskilt vägmärke.

Svänga höger vid rött ljus?

I USA är det ofta tillåtet för bilister att svänga höger i en korsning även när det är rött – om det kan göras utan risk för olycka. Nu föreslås samma regel för cyklister i Sverige.

Annons
Annons
Rulla till toppen