Här är helt ny suv från Skoda – utmanar Tiguan

Skoda Karoq är en helt ny suv som ersätter klassiska Yeti. Här är första bilderna.
Annons

Här är helt ny suv från Skoda – utmanar Tiguan
Nya Skoda Karoq får premiär i maj.

Sedan tidigare vet vi att Skoda satsar stort sovar. Nyligen hade elsuven Vision E-konceptet premiär och vi har sett teaserbilder på Kodiaq Coupé. Idag presenteras ersättare till Yeti, som därmed försvinner. Ersättaren blir en crossover får namnet Karoq.

Liksom ”Kodiaq”, namnet på den stora suven, är ”Karoq” är ett ord med inspiration från Alaskas ursprungsbefolkning. På Alaskas sydkust lever Alutiiq-folket och namnet Karoq är en kombination av deras ord Kaa’roq, som betyder bil, och Ruq, som betyder pil (en pil ses i Skodas logotyp). 

”Detta är terminologin för våra framtida suv-namn och med detta skapar vi både förväntningar och igenkännande hos våra suv-kunder”, säger Werner Eichhom, chef för försäljning och marknad.

Nya Koroq blir 4.382 millimeter lång, 1.841 millimeter bred och 1.605 millimeter hög, hjulbasen är 2.638 millimeter (2.630 mm för 4×4). Bagageutrymmet lastar 521 liter och med baksätet nedfällt ryms 1.630 liter. I kombination med det skjutbara VarioFlex-baksätet kan få extra benutrymme i baksätet eller maximalt lastutrymme upp till 588 liter.

Motorer och drivlinor erbjuds med effekt från 115 till 190 hästkrafter, i 1,0-, 1,5-, 1,6- eller 2,0-liters cylindervolym. Alla motorer är turboladdade, direktinsprutade och har start- stoppsystem samt bromskraftregenerering.

Sexväxlad manuell växellåda och sjuväxlad DSG-låda finns till alla motorer utom 190-hästarsdieseln som är standardutrustad med fyrhjulsdrift och DSG-växellåda. Nya 1,5 TSI-motorn har cylinderavstängning för maximal bränsleeffektivitet.

Karoq har körprofilsväljare som tillval där föraren kan anpassa bilens system efter humör och underlag, dessutom finns ett speciellt Off road-läge.

Infotainment-systemet baseras på andra generationens system från Volkswagen-koncernen. Toppversionerna Columbus och Amundsen har WLAN-hotspot och till Columbus finns en LTE-modul för internetuppkoppling som tillval.

De mobila servicetjänsterna i Skoda Connect delas in i två kategorier: Infotainment online för information och navigation i realtid, samt CareConnect för både planerad och brådskande service av bilen.
Emergency Call-tjänsten som automatiskt larmar SOS i händelse av en olycka blir standard i Europa 2018, men finns redan nu som standardutrustning på svenska marknaden tillsammans med Skoda Connect.

Nya suven har bland annat parkeringsassistent, Lane Assist, kökörningsassistent, döda vinkel-varnare och autobromsen Front Assist med fotgängarigenkänning. Den kan dra upp till två ton tunga släpvagnar och trailer assist-systemet underlättar backning med släp.

LED-strålkastare finns som tillval och i kupén finns LED-ljus valbart i tio olika färger.

Den nya modellen blir således utmanare till Tiguan, Audi Q3 – och förstås kommande Volvo XC40.

Nya Karoq har världspremiär och debut i Stockholm 18 maj och introduceras på marknader under andra hälften av 2017.

Här är helt ny suv från Skoda – utmanar Tiguan
Här är helt ny suv från Skoda – utmanar Tiguan
Här är helt ny suv från Skoda – utmanar Tiguan
Här är helt ny suv från Skoda – utmanar Tiguan
Annons
Annons
Rulla till toppen